Billedet er fra 12. januar i år, hvor en gravemaskine legeledes udjævnede en sandklit i Gammel Skagen. I modsætning til den omtalte sag fra 26. oktober 2019 havde Kystdirektoratet i dette tilfælde givet sommerhusejernes kystbeskyttelseslag tilladelse til at jævne og skubbe sandet fra den store klit ud på stranden. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Billedet er fra 12. januar i år, hvor en gravemaskine legeledes udjævnede en sandklit i Gammel Skagen. I modsætning til den omtalte sag fra 26. oktober 2019 havde Kystdirektoratet i dette tilfælde givet sommerhusejernes kystbeskyttelseslag tilladelse til at jævne og skubbe sandet fra den store klit ud på stranden. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix Ritzau Scanpix

Mænd risikerer fængsel: Fjernede fredet sandklit i Skagen med gravemaskine

To mænd på 39 og 61 år er blevet tiltalt for bevidst at have ødelagt en fredet sandklit i Skagen Sønderstrand. Det oplyser Østjyllands Politi, som har fået overdraget sagen fra Nordjyllands Politi på grund af spørgsmål om inhabilitet. 

De to mænd er tiltalt for groft hærværk af betydeligt omfang og for at have overtrådt flere bestemmelser i Naturbeskyttelsesloven ved at forvolde skade på landskabelige og kulturhistoriske værdier.

Ifølge anklageskriftet var det den 39-årige, der på foranledning af den 61-årige, flyttede en større mængde sand og beplantning med en læssemaskine. Det vurderes, at der skete skader for cirka 447.000 kroner. 

Særlig paragraf i brug

"Det er ikke så tit, at der bliver rejst tiltale efter den paragraf, men vores vurdering er, at klitterne i Skagen er helt særegne og har en helt særlig betydning i den danske kulturhistorie, og derfor har vi valgt også at tage den paragraf i brug. Det er nogle alvorlige forhold, der er rejst tiltale for, og derfor vil vi kræve fængselsstraf, hvis de tiltalte bliver dømt efter anklageskriftet," siger specialanklager hos Østjyllands Politi, Jan Østergaard. 

Sagen skal for retten i Hjørring den 7., 8. og 9. april. 

jn

Publiceret 25 January 2021 10:14