Foto: Ritzau/Scanpix

Mette F.: Vi genåbner Danmark - men markant flere vil blive smittet

Statsminister Mette Frederiksen inviterer til brede forhandlinger om genåbningsplanenen.

"Vi er enige om endemålet: At Danmark skal åbnes fuldt og helt igen. Men vi kan have en politisk diskussion om, hvad der skal åbnes først og hvor hurtigt," sagde hun på et pressemøde onsdag aften..

"Men som statsminister er det min vurdering, at det er svært at gå meget længere, end eksperter og myndigheder anbefaler, siger Mette Frederiksen.

Udredningsretten og behandlingsgarantien genindføres efter et års pause som ventet i hele Danmark fra marts. Antallet af coronapatienter på landets sygehuse er nu faldet så meget, at der er plads til at genindføre en række patientrettigheder.

I dag er cirka 12 procent af de medicinske sengepladser og cirka 15 procent af de intensive sengepladser reserveret til coronavirus i brug.

Patientrettighederne blev suspenderet for at give hospitalerne bedre plads til at håndtere coronapatienter.

Det har betydet, at alle ikke-akutte operationer og behandlinger er blevet udskudt.

Bag aftalen står regeringen og Danske Regioner, der driver hospitalsvæsenet.

En dansk undersøgelse bekræfter i øvrigt britisk data om, at flere, der er smittet med virusvarianten B117, indlægges.

Coronavarianten B117, der først blev opdaget i Storbritannien, er ikke bare mere smitsom end den variant, der hidtil har været dominerende i Danmark.

Det er også 60 procent større risiko for at blive indlagt på hospitalet, hvis man bliver smittet med B117, som nu er den dominerende variant i Danmark.

B117 blev første gang påvist i Danmark i november, og siden har den bredt sig. Sidste uge udgjorde den omkring 60 procent af de analyserede positive prøver, hvilket betyder, at den nu er den dominerende variant i Danmark.

Det er netop B117, der ifølge Henrik Ullum, direktør hos Statens Serum Institut (SSI), lægger låg på, hvor meget af samfundet som kan genåbne.

"Det er klart, at det (resultaterne af undersøgelsen, red.) er vi nødt til at tage ind i de matematiske modeller og dimensioneringen af, hvor meget vi kan lukke op," sagde Ullum på onsdagens pressemøde.

Publiceret 24 February 2021 00:00