Arkivfoto: Ritzau Scanpix

Top-lægedirektør: Der er forbindelse mellem AstraZeneca-vaccine og blodpropper

En af de centrale personer i Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, siger i et interview, som er offentliggjort tirsdag i den italienske avis Il Messaggero, at der er en forbindelse mellem AstraZenecas coronavaccine og blodpropper.

- Efter min mening kan vi nu sige, at det er klart, at der en forbindelse mellem vaccinen og tilfælde af blodpropper. Men vi ved stadig ikke, hvad der udløser denne reaktion, siger EMA's direktør for vacciner, Marco Cavaleri, til Il Messaggero ifølge Ritzau.

Der har været stillet vedholdende spørgsmål om, hvorvidt sjældne, men alvorlige, tilfælde af blodpropper blandt vaccinerede kunne være udløst af AstraZenecas vaccine mod covid-19.

EMA har insisteret på, at vaccinen fortsat skulle anvendes, da fordelene ved dette langt overgik ulemperne ved ikke at bruge den.

Men EMA har hele tiden sagt, at det er muligt, at der er en årsagssammenhæng mellem tilfælde af blodpropper og vaccinen.

Om kort tid venter EMA at få et mere præcist billede af, hvad der er sket i forbindelse med de tilfælde af blodpropper, som skal have haft forbindelse til vaccinen.

Cavaleri siger, at der blandt vaccinerede "har været flere tilfælde med blodpropper i hjernen end man kunne vente".

/ritzau/AFP

Publiceret 06 April 2021 13:47