Seniorer hårdt ramt af ensomhed under vinterens corona

Vinterens corona-krise har kostet: Mere end hver femte over 60 år betragter sig som ensom, viser ny undersøgelse.

Artiklens øverste billede

Det har kostet på den mentale konto hos landets seniorer, at Danmark været lukket ned i flere måneder på grund af corona. Over hver femte oplyser, at de betragter sig som værende ensomme.

Det fremgår af en ny undersøgelse, som Danmarks næststørste ældreorganisation Faglige Seniorer har foretaget blandt 5.000 danskere over 60 år.

I samme undersøgelse svarer yderligere 48 procent, at de føler sig ”moderat” ensomme.

Og årsagen er ifølge seniorerne vinterens coronakrise: For næsten hver tredje har corona betydet, at de i høj grad eller i meget høj grad føler sig mere ensom i dag end tidligere.

Ifølge ældreforsker Karen Munk fra Aarhus Universitet er ensomhed blandt seniorer en naturlig konsekvens af, at de ældre har fulgt opfordringerne til at mindske kontakten til andre.

”Ældre føler ængstelse omkring risikoen for at blive smittet med corona. Og de føler derfor også, at den måde, det politisk gribes an på, er den rigtige med opfordring til mindre social omgang. Så tager de gerne ”medicinen” for at være i sikkerhed – og det er mere ensomhed,” siger Karen Munk til Faglige Seniorers nyhedsbrev.

Undersøgelsen giver anledning til panderynker hos ældreorganisationen Faglige Seniorer, der med 230.000 medlemmer over 60 år fra fagforeningernes seniorklubber står for mange lokale aktiviteter.

”Det kan bekymre, at den lange nedlukning betyder, at det bliver sværere at få seniorerne tilbage til at deltage i møder, kulturarrangementer, udflugter og så videre", siger landsformand i Faglige Seniorer, Ole Ibsen.

Han opfordrer derfor til, at politikerne – ligesom sidste år – hjælper til med at få de ældre ud i foreningslivet igen. Her blev der givet 20 millioner i alt til fem ældreorganisationer gennem en såkaldt sommerpakke efter forårets nedlukning.

Hos Faglige Seniorer betød det, at flere end 16.000 medlemmer deltog i aktiviteter som udflugter, kulturarrangementer, filmforevisninger og foredrag.

“Der er brug for en Sommerpakke 2, der for 2021 og måske ind i 2022 kan motivere seniorer til at vende tilbage til foreningslivet og få oplevelser sammen med andre. Det kan bidrage til både at hjælpe ældre ud af corona-ensomheden og i øvrigt stimulere kultur- og erhvervslivet,” siger Ole Ibsen.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen