Nu tager banken og politiet kampen op

Nordea i Aarhus holder sammen med Østjyllands Politi et webinar, som sætter fokus på gode råd til, hvordan man undgår at blive svindlet af udspekulerede kriminelle

Artiklens øverste billede
I slutningen af 2020 blev adskillige ældre kvinder i Aarhus udsat for økonomisk svindel af udspekulerede kriminelle. I december blev to aarhusianere anholdt i sagen.

Det er ikke længere kun engelsktalende personer med en udefinerbar accent, der ringer op til folk og udgiver sig for at være fra banken i et forsøg på at svindle sig til større pengebeløb. Det er blevet meget mere professionelt, og bankerne oplever en stigning i antallet af sager, hvor folk bliver svindlet for flere tusinde kroner.

Det fortæller Kasper Kortsen, direktør hos Nordea i Aarhus.

"Der er meget fokus på det i øjeblikket, og der er fokus på, at det er et voksende problem. Men det er også noget, vi kan forebygge," fortæller han og peger på, at ganske simple råd kan sætte en stopper for den udspekulerede svindel.

Kasper Kortsen, direktør hos Nordea i Aarhus, er vært for et webinar, som banken holder sammen med Østjyllands Politi om økonomisk svindel.

Derfor står Nordeas afdelinger i Aarhus bag et webinar, hvor Østjyllands Politi er inviteret til at komme med gode råd til at undgå svindel.

"Politiet vil blandt andet komme med eksempler på virkelige sager for at fortælle om, hvordan man kan undgå at blive udsat for det samme,” fortæller Kasper Kortsen, som oplyser, at politiet stiller op med personer fra den enhed, der tager sig af sager med økonomisk bedrageri.

43 sager på en måned

Der er ofte sager i Østjyllands Politis daglige døgnrapport, hvor personer i Aarhus er blevet narret til at udlevere oplysninger, som har givet gerningsmænd mulighed for at hæve flere tusinde kroner. I slutningen af sidste år stod kriminelle bag en stor bølge af udspekulerede svindelsager, som var ganske professionelt udført. I løbet af en måneds tid fik Østjyllands Politi kendskab til hele 43 sager i politikredsen, hvor svindlen var udført med samme fremgangsmåde og var gået ud over ældre kvinder.

Kvinderne var således først blevet ringet op på deres fastnettelefon af en person, der oplyste, at han ringede fra banken, og at han havde registreret, at der var nogen, som var i færd med at misbruge kvindens bankkonto. Den falske bankmand oplyste, at han gerne ville hjælpe kvinden ved at sende en kollega ud til hendes adresse og hente både kreditkort og pinkode, så kortet kunne blive spærret. Kort tid efter troppede en mand så op på kvindens adresse og udgav sig for at være fra banken.

Ifølge politiet lykkedes det for de falske bankmænd i cirka halvdelen af tilfældene at få kvinderne til at udlevere både kort og kode, hvorefter der blev hævet større kontantbeløb ved brug af de udleverede kreditkort.

Sagerne stod på i over en måned og var nærmest et dagligt punkt i døgnrapporten, men 18. december kunne Østjyllands Politi oplyse i en pressemeddelelse, at to aarhusianske mænd på henholdsvis 21 og 24 år var blevet anholdt og sigtet for forholdene.

"En frygtelig følelse"

Også hos Nordea i Aarhus var man opmærksom på de mange sager i december sidste år, hvor mange aarhusianske kvinder blev snydt. Direktør Kasper Kortsen fortæller, at det er meget svært at sige, om en kunde kan få sine penge tilbage, hvis vedkommende har været udsat for svindel, hvor der er hævet penge fra kontoen.

"Der er ikke et klokkeklart svar på det. Det er individuelt fra sag til sag. Men det foregår oftest på den måde, at personen, der har været udsat for svindel, anmelder det til politiet, som så tager fat i os," fortæller Kasper Kortsen og fortsætter:

”Det er en frygtelig følelse, man får, når man har været udsat for svindel, og det kan være ret hårdt. Der er en masse besvær med det bagefter, og det er der lige meget, om man får pengene retur eller ej. Så hvis vi med webinaret kan være med til at forhindre nogle svindel-tilfælde i at ske, så er det en succes."

Webinaret finder sted tirsdag 16. marts fra klokken 17 til 18, og man behøver ikke at være kunde hos Nordea for at deltage.

Læs også

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.