Forældre frygter børns alkoholindtag, slagsmål og sexovergreb

Mange forældre bekymrer sig om deres barns alkoholindtag, og især frygten for ulykker og overgreb fylder. Læs her, hvad du som forælder kan gøre forebyggende.

Artiklens øverste billede

Er du også bekymret? Tal med dit barn om alkohol Måske har du oplevet en knude i maven, når teenageren er taget til fest.

En snigende frygt for, at de skal drikke for meget, få deres grænser overskredet eller komme til skade. I så fald er du ikke alene.

Fire ud af ti forældre til teenagere, der drikker, bekymrer sig om barnets alkoholindtag.

27 procent af forældrene er bekymrede for, at barnet skal opleve vold eller seksuelle overgreb. Og 26 procent er bange for ulykker.

Det viser en ny rundspørge fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens alkoholindsats "Fuld af liv".

- Det er desværre en velbegrundet frygt, som ikke er ret overraskende. For danske unge har fortsat europarekord i druk, konstaterer Mette Lolk Hanak, der er forebyggelseschef i Kræftens Bekæmpelse.

Sammen med Lægeforeningen, Hjerteforeningen og 20 andre organisationer er Kræftens Bekæmpelse derfor gået sammen om initiativet "Drukfri Ungdom".

Målet er at hæve aldersgrænsen for køb til 18 år og skabe en sundere alkoholkultur blandt unge. Og som forælder skal man ikke være så bange for at blande sig, siger Mette Lolk Hanak.

- Mange undersøgelser underbygger, at det hjælper at tale med sin teenager om alkohol. Når man giver dem klare rammer og regler, drikker de gennemsnitligt også mindre og får en senere debut, forklarer hun.

Samtidig vil mange unge gerne have netop den snak med deres forældre, tilføjer Jacob Aastrup, der er kriminolog, SSP-konsulent i Horsens og medlem af den nationale sammenslutning SSP Samrådet.

- Så tag stilling, tal sammen, og lav aftaler - gerne på tværs af årgangens forældre. Det er næsten den bedste forebyggelse: dialog og voksne med tydelige forventninger, siger han.

På den måde hjælper man også de unge med at tage livtag med en sej størrelse - nemlig Danmarks generelle alkoholkultur.

En undersøgelse viser, at flere end halvdelen af de unge synes, at deres jævnaldrende drikker for meget.

- Men det kan være umuligt at ændre en kultur som ung og alene. Derfor gør man de unge en stor tjeneste, hvis man som forældre går sammen og finder fælles fodslag, siger Jacob Aastrup.

Her kan coronapandemien være en fin løftestang, tilføjer Mette Lolk Hanak.

Tal fra Statens Institut for Folkesundhed viser nemlig, at de unge har drukket mindre under den første lockdown.

Jacob Aastrup bakker op:

- Brug det momentum, vi har lige nu, til at gøre op med alkoholnormen. De unge har godt af at komme tilbage til vennerne og de sociale arrangementer. Men det behøver ikke at være med alkohol, siger han.

Og så er der de svære spørgsmål, som mange forældre har stået overfor:

"Hvornår må jeg begynde at drikke?".

Jacob Aastrup råder til, at du som det første læner dig op ad købsgrænsen på 16 år, som mange eksperter faktisk vil hæve til 18 år.

Han peger på, at det engang var udbredt at debutere ved konfirmationen allerede som 13-14-årig.

- Men i dag har vi faktisk en aldersgrænse på 16 år. Hvorfor skal man som forælder hjælpe med at omgås den? spørger Jacob Aastrup retorisk.

/ritzau fokus/

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen