21-årig vanvidsbilist skal halvandet år i fængsel: Flugt endte i påkørsel af cyklist

Artiklens øverste billede
En 48-årig kvinde pådrog sig nogle meget voldsomme skader, efter hun blev påkørt af vanvidsbilisten. Arkivfoto: Øxenholt Foto

En 21-årig mand blev torsdag dømt for utallige overtrædelser af færdselsloven og straffeloven, men ikke mindst for at hans vanvidskørsel kunne have kostet liv.

Der er tale om en særdeles alvorlig forbrydelse

Jakob Beyer, senioranklager ved Østjyllands Politi

Den unge mand blev anholdt 5. december 2020, efter han dagen forinden ved 16.30-tiden var hovedperson i en dramatisk biljagt og flugt fra politiet.

I krydset Viborgvej/Åby Ringvej blev han set køre hasarderet og livsfarligt ved blandt andet at køre over for rødt.

Ramte kvinde

En patrulje satte efter, og den 21-årige satte farten op og fortsatte ad Åby Ringvej. Da han nåede krydset ved Edwin Rahrs Vej, der også er blevet kendt som ’Dødskrydset’, kørte han pludselig over i modsatte vejbane, op på fortovet og op på cykelstien, hvor han først var tæt på at ramme en cyklist, og derefter faktisk ramte en 48-årig kvindelig cyklist.

Den 48-årige kvinde pådrog sig ifølge anklageskriftet blandt andet hjernerystelse, kraniebrud, en hjerneblødning, et brækket kraveben, tre brækkede ribben og brud på lænd og ben.

Det fik dog ikke vanvidsbilisten til at stoppe og hjælpe. Han fortsatte i stedet ad Åby Ringvej, indtil han drejede til højre ved Globus1, hvor han til sidst kolliderede med en lygtepæl og endte på et græsareal.

Den dømte bilist påstod overfor politiet, at han ikke førte bilen. Arkivfoto: Øxenholt Foto

”Ikke mig”

Her forlod han bilen og stak af til fods, men senere lykkedes det politiet at finde frem til ham.

Ved det efterfølgende grundlovsforhør nægtede han sig skyldig og påstod, at han ikke havde ført bilen, og det fik politiet til at igangsætte en omfattende efterforskning for at bevise, at han faktisk sad bag rattet.

»Der har været tale om en rigtig god og grundig efterforskning, hvor man blandt andet fandt den 21-åriges DNA på airbaggen ud for førersædet. Derudover fik man fat i et vidne, der kunne tilbagevise forklaringen om, at en anden skulle have ført bilen. Og da den 21-årige i øvrigt ikke har villet oplyse, hvem han mente havde ført køretøjet, valgte retten at tilsidesætte hans forklaring som utroværdig,« siger senioranklager Jakob Beyer i en pressemeddelelse.

Flere sanktioner

Den 21-årige mand, der på daværende tidspunkt allerede var frakendt førerretten i fem et halvt år, blev dømt for i alt 10 overtrædelser af færdselsloven og fire overtrædelser af straffeloven i forbindelse med sin kørsel den 4. december.

Herudover blev han dømt for nogle tidligere færdselsforseelser og et mindre tyveri.

Dommen lød samlet set på halvandet års fængsel, hvoraf et halvt år var en reststraf fra en tidligere dom. Derudover fik han 10 års ubetinget frakendelse af førerretten, og hans bil blev konfiskeret.

»Jeg er meget tilfreds med dommen, der afspejler, at der er tale om en særdeles alvorlig forbrydelse, hvor den 21-årige med sin kørsel har udvist manglende ansvarlighed og tilsidesat væsentlige hensyn til færdselssikkerheden. Han har kørt på en særlig hensynsløs måde, hvilket resulterede i et alvorlig trafikuheld med alvorlig personskade til følge,« siger Jakob Beyer.

Den 21-årige mand udbad sig betænkningstid i forhold til eventuelt at anke dommen.

ddp

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.