Rektor om forfalskede coronapas: »Det her er gjort med hovedet under armen«

Eleverne forfalskede deres coronapas, inden de mødte ind til undervisning. De er nu sigtet for dokumentfalsk.

Artiklens øverste billede
Seks elever på Viby Gymnasium har indrømmet, at de har forfalsket deres coronapas inden fremmøde. Arkivfoto: Stine Rasmussen

Seks elever på Viby Gymnasium er sigtet for dokumentfalsk, efter at de har forfalsket deres coronaspas inden undervisning.

Hver dag inden fremmøde skal samtlige elever på gymnasiet indgive et negativt coronasvar i et digitalt system. Nogle medarbejdere tjekker, om samtlige fremmødte elever har indgivet et negativt testsvar. I sidste uge opdagede en af disse medarbejdere noget mistænkeligt ved en elevs testsvar.

»Der var nogle ting ved testsvaret, som virkede påfaldende. Jeg kan kun afsløre den ene. Der stod på coronapasset, at testen var foretaget en tirsdag. Og så stod der, hvilken dato testen var foretaget, men denne dato var ikke en tirsdag,« siger rektor på Viby Gymnasium Lone Sandholdt Jacobsen.

Herefter gennemgik man endnu en gang samtlige elevers svar, og opdagede at i alt fem elever havde forfalsket deres coronapas. I denne uge er yderligere en elev blevet opdaget i at snyde.

Eleverne blev med det samme kaldt til samtale.

»De er frygteligt kede af det og fortryder på stedet. Det var vigtigt for dem at komme i skole, og de havde glemt at tage en test. Det har været et meget usædvanligt år for dem i forvejen. De tænker, at hvis de gør det her, så kan de komme i skole. Der er ingen andre bagtanker. De har ikke haft dårlige hensigter. Det her er gjort med hovedet under armen,« siger rektor Lone Sandholdt Jacobsen.

Gymnasiet kontaktede Undervisningsministeriet, som rådede til at melde eleverne til politiet. Nu er de sigtet for dokumentfalsk.

Eleverne, der tæller tre mænd og to kvinder, er i alderen 16-18 år. Den sjette elev, der er opdaget i denne uge, er en 17-årig pige. De går alle i 1.g på Viby Gymnasium.

Eleverne har fået en advarsel, men er fortsat tilknyttet Viby Gymnasium.

Lone Sandholdt Jacobsen mener, at skolens systematiske foranstaltninger er årsagen til, at eleverne blev opdaget.

»Vi sikrer hver dag, at der ikke er nogen i bygningen uden et negativt testsvar. Vi gør maksimalt ud af det her,« siger hun.

Man ved ikke på nuværende tidspunkt, om der kan have været flere tilfælde af snyd, som ikke er blevet opdaget.

Politiinspektør René Raffo fra Østjyllands Politi advarer på det kraftigste andre mod at forsøge at forfalske deres coronapas, som i tilfælde som disse typisk vil give en straf på mellem 20 og 40 dages betinget fængsel. Men da der er tale om en straffelovsovertrædelse, der har relation til covid-19, kan straffen potentielt forhøjes til det dobbelte.

»Det er rigtig dumt at forfalske sit coronapas, for det kan få langvarige konsekvenser for en ung gymnasieelev. Udover den straf, man bliver idømt i retten, kan det også en give en plet på straffeattesten, som kan få betydning for de unges uddannelses- og jobmuligheder,« lyder det fra politiinspektøren i en pressemeddelelse.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.