Guldsmed idømt to års fængsel: Svindlede for fire millioner kroner

Tidligere guldsmed dømt for medvirken til groft bedrageri og falsk anmeldelse.

Artiklens øverste billede
Tidligere guldsmed var bagmand og bindeled til 15 mennesker, der havde anmeldt indbrud, hvor der skulle være stjålet guld købt hos den pågældende guldsmed. Foto: Miriam Dahlsgaard, Ritzau Scanpix

En langvarig og temmelig speciel sag om forsikringssvindel er endt med, at en 69-årig mand er dømt to års fængsel.

Sagen starter ifølge Østjyllands Politi tilbage i marts 2018, hvor to forsikringsselskaber fik mistanke om organiseret forsikringsbedrageri.

Mistanken skyldtes, at flere kunder uafhængigt af hinanden havde anmeldt, at de havde været udsat for indbrud, hvor der i flere tilfælde var stjålet guld og guldsmykker for op imod 300.000 kroner.

Fælles for anmeldelserne var, at kunderne havde fremsendt håndskrevne kvitteringer på guld og guldsmykker købt hos én bestemt guldsmed i Brabrand.

Forsikringsselskaberne kunne konstatere, at nogle af kvitteringerne var dateret efter, guldsmeden var lukket. Ved hjælp af tekniske undersøgelser kunne man konstatere, at der var uoverensstemmelser mellem den påførte blæk og dateringen på flere kvitteringer.

15 medgerningsmænd

Under efterforskningen af sagen fandt Østjyllands Politi frem til i alt 15 personer, der i en periode på godt et halvt år havde anmeldt indbrud, hvor der skulle være stjålet guld købt hos den pågældende guldsmed.

Efterforskningen viste også, at 13 af de 15 personer havde tegnet og/eller ændret deres forsikring i perioden op til de anmeldte indbrud. De 15 personer er sidenhen alle blevet sigtet for forsikringsbedrageri, forsøg på forsikringsbedrageri og falsk anmeldelse.

I 14 af sagerne har forsikringsselskabet dog afvist at udbetale erstatning.

Som efterforskningen skred frem, stod det klart for politiet, at den nu 69-årige tidligere guldsmed var bagmand og bindeled til de 15 medsigtede i sagen.

Guldsmeden havde lavet fiktive kvitteringer for køb af guld til næsten fire millioner kroner og medvirket til at lave falske indbrudsanmeldelser til politiet. Formålet var, at de medsigtede skulle få udbetalt erstatning fra forsikringsselskaberne for de guldsmykker, der angiveligt var stjålet ved indbruddene.

Det taler Aarhus om lige nu. Modtag vores daglige nyhedsbreve for at blive opdateret på de væsentligste nyheder. Klik her, indtast din mailadresse, find Aarhus på listen og tilmeld dig.

Guldmeden trak i trådene

Efterforskningen afdækkede blandt andet, at guldsmeden havde gentagen kontakt med de medsigtede – navnlig på tidspunkterne omkring tegning/ændring af forsikring, anmeldelse af indbrud og da politiet rejste sigtelser mod de medsigtede. Derudover havde guldsmeden i flere tilfælde kontaktet både politiet og forsikringsselskaberne på de medsigtedes vegne.

»Jeg er meget tilfreds med, at det via et solidt stykke efterforskningsarbejde er lykkedes politi og anklagemyndighed at optrævle sagen og få guldsmeden dømt, fordi de her sager ofte er vanskelige at følge til dørs. Der er sjældent uvildige vidner, der kan stå frem og afgive forklaring, og gerningsmændene kan planlægge svindlen i god tid, inden de går til politiet og forsikringsselskabet,« siger anklager Jacob Gents i en pressemeddelelse.

Den tidligere guldsmed er dømt for medvirken til forsikringsbedrageri og forsøg på medvirken til forsikringsbedrageri for i alt ca. fire millioner kroner samt falsk anmeldelse og medvirken hertil.

Han blev også dømt for to butikstyverier. Han udbad sig betænkningstid i forhold til at anke dommen.

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.