Kvindelig studerende kopierede 38 lærebøger og solgte dem til andre studerende: Her er hendes straf

Artiklens øverste billede
Foto: Adobe Stock

En 27-årig kvinde, som er tidligere studerende, er torsdag ved Retten i Aarhus blevet dømt for brud på ophavsretsloven, oplyser Anklagemyndigheden.

Kvinden fik tyve dages betinget fængsel for i 2018 og 2019 at have kopieret og solgt digitale kopier af lærebøger til brug for uddannelsen til socialrådgiver.

Kvinden annoncerede online på Tradano/Trendsales, DBA og GulogGratis, og hun kom herigennem i kontakt med købere, som i mindst 109 tilfælde betalte for adgang til 38 forskellige e-bøger, hvilket gav den 27-årige en fortjeneste på 9.383 kroner. Dette beløb er nu blevet konfiskeret.

»Det er kort sagt ulovligt at kopiere e-bøger, hvis man ikke ejer rettighederne til dem. Det er en skærpende omstændighed, at der er sket et betydeligt antal salg, og at det er sket gennem en længere periode. Den dømte har nu modtaget en straf for krænkelse af ophavsretsloven, og altså fået en plet på straffeattesten. Et forhold, der kan have betydning for hende i mange år fremover. Derfor er det vigtigt at forstå, at selvom det er let at gøre det, så er det strafbart at kopiere e-bøger uden forfatterens tilladelse. Kriminaliteten udhuler rettighedshavernes forretningsgrundlag, og det kan betyde færre og dyrere lærebøger til studerende i fremtiden,« siger anklagerfuldmægtig Simone Jeppesen.

Bagmandspolitiet (SØIK) fremsatte på vegne af Rettighedsalliancens medlemmer et erstatningskrav på 10.000 kroner, som den nu dømte skal betale i erstatning.

jn

Læs også

Annoncørbetalt indhold

Del artiklen