Snød stat og banker for mange millioner: Snyd med hjælpepakker og id-tyveri gav fem års fængsel

En 31-årig mand fra Nyborg blev tirsdag idømt fem års fængsel og en millionerstatning efter at være fundet skyldig i at snyde staten for lønkompensation og banker for lån ved hjælp af stjålne id-oplysninger. Manden dømmes efter udløbet lov om skærpet straf for coronakriminalitet.

Artiklens øverste billede
Den 31-årige er blandt andet dømt for at skaffe sig forskellige personers id-oplysninger, som han har brugt til at optage lån hos banker. Arkivfoto: Jens Dresling.

Omfattende millionsvindel med covid-19-pakker og databedrageri betyder for en 31-årig mand fra Nyborg på Fyn fem års ubetinget fængsel og et stort erstatningskrav.

Det afgjorde Retten i Svendborg tirsdag.

Her blev den 31-årige mand dømt for i flere tilfælde at have skaffet sig forskellige personers id-oplysninger og brugt dem til at søge banker og lånevirksomheder om lån - svindel for omkring ti millioner kroner.

Politiet fandt frem til den 31-årige og flere andre efter en efterforskning om narkokriminalitet, der ledte til anholdelse af flere mistænkte, forklarer specialanklager for den nye Nationale Enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), Morten Rasmussen, til Lokalavisen.

»Vi startede en helt almindelig efterforskning på baggrund af et tip om noget narkotika. Så kørte man efterforskningen, og så lavede man en anholdelsesaktion, og så viste det sig, at der var andre ting gældende,« siger han.

Coronasvindel med hjælpepakker

Udover at have begået databedrageri for ti millioner kroner fandt retten også den 31-årige skyldig i at have udnyttet medejerskab af to virksomheder til at svindle sig til store beløb som lønkompensation på baggrund af falske ansættelsesbeviser. Ad flere omgange fik den 31-årige udbetalt over 300.000 kroner.

Den 31-årige er udover fængselsstraffen ikendt erstatningskrav over for finansieringsselskaberne og staten.

Specialanklager Morten Rasmussen er tilfreds med dommen på fem års ubetinget fængsel.

»Jeg gik efter fem år, og det var det, han fik, så jeg er godt tilfreds. Det er mange år, men det ligger inden for skiven. Så er der tale om en tilståelsessag, og det medfører jo som regel et lille nedslag i straffen,« forklarer han.

Skærpet corona-straf på trods af udløbet lov

I dommen af den 31-årige er der anvendt den særlige § 81d i Straffeloven, der giver mulighed for at fordoble en straf, hvis »hvis lovovertrædelsen har baggrund i eller sammenhæng med covid-19-epidemien i Danmark.«

Muligheden for at anvende denne særlige lovparagraf er faktisk udløbet pr. 1. januar som følge af en såkaldt »solnedgangsklausul«, men kan stadig anvendes for kriminalitet, der er foregået, mens den har været i effekt.

Da der i denne konkrete sag er tale om bedrageri med lønkompensation i forbindelse med corona, har § 81d været anvendt i strafudmålingen, forklarer Morten Rasmussen.

Den 31-årige erkendte alle forhold og modtog dommen, hvorefter han blev varetægtsfængslet.

Jeg gik efter fem år, og det var det, han fik, så jeg er godt tilfreds.

Morten Rasmussen, specialanklager NSK

Svindel for endnu flere millioner

Tre andre mænd er allerede dømte i sagen, en femte mand afventer stadig sin dom.

Morten Rasmussen kan af hensyn til den manglende dom ikke udtale sig om den samlede størrelsesorden af svindlen, men peger på, at der i alt er tale for endnu flere millioner.

»Det, jeg kan sige i det åbne, er, at der er nogen, der er med til noget, nogen andre er med til noget andet, og så er der noget, man er fælles om. De 10 mio. kr. er et konkret beløb for ham her, og de andre ligger i et nogenlunde samme niveau,« siger han til Lokalavisen.

Den sidste anholdte i sagen er i øjeblikket varetægtsfængslet, og der er ikke fastsat et tidspunkt for den sidste domsafsigesle.

Dommen er den første afgørelse for politienheden National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK), der er etableret fra den 1. januar 2022. NSK har blandt andet til formål at bekæmpe kompleks organiseret kriminalitet og økonomisk kriminalitet og har overtaget en række opgaver fra blandt andet SØIK og Center for it-relateret Kriminalitet.

Læs også

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.