Danmark ude af teknisk recession

Væksten steg i andet kvartal efter fald i første. Men udviklingen har ikke været svagere siden 1993

Af
Newsdesk

Væksten steg moderat i andet kvartal. Det danske bruttonationalprodukt (BNP) steg med 0,6 procent fra april til juni mod et fald på 0,8 procent i årets tre første måneder, viser tal fra Danmarks Statistik.

Ser man på årets første seks måneder, var væksten samlet på 0,2 procent. Og det betyder, at Danmark med stigningen er ude af den såkaldte tekniske recession, som Danmarks Statistik meldte ud med den 1. juli.
Her viste kvartalstallene for 4. kvartal 2007 og 1. kvartal en negativ vækst i BNP.

Meget sløv økonomi

Men selv om den økonomiske vækst steg, er der alligevel tale om den dårligste udvikling siden 1993.

Samlet set er væksten målt i bruttonationalproduktet (BNP) kun steget med 0,2 procent i første halvdel af 2008 i forhold til samme periode sidste år, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Samtidig faldt beskæftigelsen i andet kvartal med 4000.

Udviklingen overrasker økonomerne negativt. De havde regner med lidt højere vækst. Tallene har gjort cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian, mere bekymret for den danske økonomis tilstand.
"Vi tør derfor ikke afvise, at væksten bliver lavere, end hvad vi har forventet", siger Steen Bocian.

I Sydbank er der heller ikke optimisme.
"Ser vi på væksten i første halvår 2008 i forhold til andet halvår af 2007, er der stadig tale om en negativ vækst. Helt præcist er BNP faldet tilbage med 0,6 procent i de første seks måneder af i år. Det er den dårligste halvårsudvikling siden 1993. Økonomien er på vej ned i gear, og vi er på vej mod vækstrater i omegnen af en halv procent i 2009", siger seniorøkonom i Sydbank, Christian Hilligsøe Heinig.

Publiceret 01 September 2008 09:49