Vinene fra Drouhin lever altid helt op til deres årgang og appellation.

Vinene fra Drouhin lever altid helt op til deres årgang og appellation.

Klassisk Chablis - knastør og knivskarp

Alle vinforbrugere kender navnet Chablis, men går vi tættere på den prægtige hvidvin, vil man erkende, at Chablis er mange ting

Af
Af Svend Erik Olsen

mad & vin Chablis er et af de mest berømte vinnavne i verden og står for mange vinelskere som den ultimative tørre hvidvin. Derfor har navnet også været og bliver stadig misbrugt og plagieret rundt om i verden. Det er der talrige anekdoter om. To amerikanske vindyrkere mødes og den ene spørger: "Vidste du, at de nu også laver Chablis i Frankrig?" Chablis er den yderste forpost i Bourgogne nær ved grænsen til Champagne. Den lille vinby blev isoleret, da området mellem Chablis og Dijon aldrig blev genplantet efter vinlusens hærgen i slutningen af 1800-tallet. 40.000 hektar var der inden, men kun 400 hektar efter. Chablis ligger i en dal, der gennemstrømmes af den lille flod Serein. Romerne etablerede en kabelfærge til at krydse floden, og Chablis er formentlig afledt af det franske "cable". På de syd-sydøst vendte bakker nord for byen består undergrunden af de ældste geologiske lag fra Kambriumperioden, og denne kridt og kalkjord er basis for de bedste vine: Chablis Grand Cru og Chablis 1.cru. Rundt om alle disse fine marker høstes druerne til den "almindelige" Chablis og fra de ringeste jorder kommer Petit Chablis, der oftest er mere petit end Chablis.

Maison Joseph Drouhin

Det hæderkronede vinhus, som blev grundlagt i 1880, er siden 1957 blevet ledet af Robert Drouhin, men i dag er det hans fire børn, Philippe, Véronique, Laurent og Fredéric der står for de fleste af aktiviteterne i familiefirmaet, der har hovedsæde i Bourgognes vinhovedstad Beaune. Huset og kældrene er et levende museum, hvor alt ånder historie. En del af huset er bygget på fundamentet af den romerske bymur, der blev rejst under kejser Aurelius i 270 e.Kr. Den ældste kælder er fra 1200-tallet, en anden ligger under hertugernes palads og en tredje under Beaunes ældste rådhus. Den blev skabt i 1500-tallet som den officielle vinkælder for de franske konger. Drouhin har altid stået for kvalitet, og som Fréderic udtrykte det ved en smagning for nylig, drejer det sig for Drouhin ikke om at lave vin til kundernes smag eller lefle for et øjeblikkeligt modelune. De vil fremstille vine, der er autentiske og typiske for drue og jordbund. Det er vel også grunden til, at Drouhin, i modsætning til andre Bourgognefirmaer, kun sælger Bourgognevine. Jeg har i tidens løb smagt mange vine fra Drouhin. Fremragende vine, store vine eller bare gode vine, men aldrig skuffende. Vinene lever altid helt op til deres årgang og appellation, og netop Drouhin er et af de få tilfælde, hvor et vinhus er på højde med den bedste vinbonde. Som négociant fører de et bredt udvalg af Bourgogne, men er desuden selv ejer af over 60 hektar vinmarker heraf hele 38 hektar i Chablis.

Moulin de Vaudon

Da Chablis ligger temmelig langt fra Beaune er aktiviteterne samlet på den smukke, gamle vandmølle fra 1800-tallet, som ligger ved Serein med udsigt til Grand Cru-vinmarkerne. Moulin de Vaudon har altid været Chablis vartegn, og nu efter 40 år i Chablis, har Drouhin fået tilladelse til at bruge navnet i deres markedsføring, således at alle Drouhins Chablis-vine fra og med årgang 2008 brandes som Drouhin Vaudon. Der er hele fire Grand Cru vine i Drouhins Chablis-portefølje: Vaudésir, Les Preuses, Bougros og stjernen over dem alle, Les Clos. Desuden syv 1.cru hvoraf jeg smagte Vaillons og Montmains ved den føromtalte smagning. De afspejlede på det smukkeste de to forskellige terroir; Vaillon saftig, blød og venlig, Montmain mere struktureret og mineralsk. Det var dog den sammenlignende smagning af Les Clos i fire årgange, der for alvor viste de enestående kvaliteter der er i de bedste Chablis-vine. Den unge 2007'er med power, krydderi og koncentration og den modne, men stadig friske 2004 med nerve, elegance og finesse. Kølig og elegant, kompleks og struktureret. Men så skal man også af med 470 kr. hos Vinspecialisten og Magasin Mad&Vin. 1.cru vinene koster 240 kr. og et rigtig godt køb er Chablis Domaine til 160 kr.

Publiceret 30 June 2009 03:00