Torben Kjær.

Torben Kjær.

DEBAT:

Offentlige hospitaler, tak

Privathospitalerne favoriseres med overbetaling for opgaver, som de qua ventetidsgarantien får forærende - garantien, der er en narresut for pensionister, personer med handicap og kroniske sygdomme og andre med risiko for komplikationer, som privathospitalerne ikke vil vide af.

Når de offentlige hospitaler underkastes mistanke om at fungere dårligt, er det helt sundt at opleve forholdene på egen krop. Som hjertepatient i årevis uden for behandlersystemet, henvendte jeg mig til Hillerød Hospitals ambulatorium pga. mærkbare forandringer. Det førte til tre undersøgelser, den sidste med indlæggelse samt behandling inden for fem en halv uge. Altså kun lidt over en måned fra første henvendelse til behandling. Havde jeg frygtet det var akut og henvendt mig til lægevagten eller ringet 112, var jeg blevet indlagt omgående.

Det er den fremragende behandling, VKO med deres politik sætter under mistillid for at fremme privathospitalernes adgang til offentlige kasser og dermed borgernes lommer. Fik offentlige hospitaler samme favorable vilkår, var ventetidsgarantier unødvendige, garantier de selv under urimeligt stramme vilkår kan leve op til ved alvorlige sygdomme – det gælder dog desværre ikke psykiske sygdomme, hvor en helt særlig indsats er påkrævet.

Det er kostbare ideologiske skattekroner, der bruges på en måneds ventetidsgaranti til skavanker, der nok er irriterende men ikke hæmmer livsførelsen eller arbejdslivet væsentligt. Den dyre garanti sikrer alene privathospitalerne offentlig betalte opgaver, som de oven i købet kan overlade til de offentlige hospitaler, hvis det går galt, hvilket får Molbo-historier til at fremstå som ren fornuft!

Privathospitalerne bør udfører offentlig behandling til den pris, som de offentlige hospitaler kan, og de skal selv rette deres fejl eller betale et offentligt hospital for at rette dem, hvis de ikke selv kan eller vil – se, det ville være lige vilkår.

Publiceret 09 October 2009 00:30