Claes Lagerbon Jensen ADVODAN Køge.

Claes Lagerbon Jensen ADVODAN Køge.

Vanskeligt at sikre sig mod ny type dårlige betalere

Mange dårlige betalere indretter sig, så de på papiret ingenting ejer. Det giver store udfordringer for kreditorerne, som i praksis står magtesløse overfor problemet.

Af
Af Søren Dam

Nye tal fra Experian RKI viser, at mere end 218.000 danskere står registreret som dårlige betalere. Fra januar 2010 til januar 2011 er gælden hos privatpersoner i registret vokset med mere en 27 procent. En af årsagerne til stigningen er, at der er dukket en ny gruppe debitorer op, vurderer advokat Claes Lagerbon Jensen og Jeppe Nørregaard fra ADVODAN i Køge.
- Jeg oplever jævnligt, at flere såkaldte "almindelige, pæne mennesker" ender som dårlige betalere. På overfladen har de hele pakken med eget hus, bil, weber grill og fladskærm. Problemet er bare, at de på trods af gode jobs ikke kan betale deres regninger, fordi de har indrettet sig efter tidligere, bedre tider. Hvis huset oveni købet er finansieret med afdragsfrihed, og bilerne er leaset, så kan situationen være en noget anden, end man umiddelbart kan se udefra. Det kan for eksempel nemt snyde en håndværksmester, der bliver bestilt til at lave nyt badeværelse i huset eller lægge fliser i indkørslen, fortæller Claes Lagerbon Jensen og Jeppe Nørregaard.
Hun kender som inkassator til adskillige erhvervsdrivende, som er endt i en kedelig situation, fordi de har ladet sig snyde af den udadtil pæne facade og taget det som en selvfølge, at når en kunde har råd til hus og to biler, så har vedkommende også orden i økonomien.

Vil ikke ændre livsstil

Ifølge Claes Lagerbon Jensen og Jeppe Nørregaard er det ikke alle personer, der kan eller vil ændre levestil, når banken smækker kassen i, fordi privatøkonomien er løbet løbsk. Og derfor tyr flere og flere til de såkaldte hurtiglån. Hurtiglån gives typisk uden særlige krav om dokumentation for økonomiske forhold. Til gengæld er prisen for denne tilgængelighed meget høje renter og gebyrer. Et alternativ til hurtiglånene er at købe på afbetaling eller at leje/lease sine forbrugsgenstande, som fx fladskærme, bærbare computere, hvidevarer osv.
- Omstændighederne omkring hurtiglån og leasing betyder, at den kreditor, der har penge til gode, risikerer en grim skuffelse, når sagen har været kørt i fogedretten, og det står klart, at kunden ikke kan betale. Fogedretten kan ende med at afdække en situation, hvor kunden simpelthen ikke ejer aktiver, der kan foretages udlæg i eller på anden måde være med til at sikre tilgodehavendet. Man kan som kreditor for eksempel ikke røre en leaset bil, siger Claes Lagerbon Jensen og Jeppe Nørregaard.

Advokat Jeppe Nørregaard fra ADVODAN Køge.

Advokat Jeppe Nørregaard fra ADVODAN Køge.

Undgå at blive snydt

Selvom det som erhvervsdrivende kan være svært at spotte de dårlige betalere, så findes der rent faktisk metoder til at sikre sine penge – fx ved at kredittjekke kunder eller kræve forudbetaling.
- Det kan være grænseoverskridende for mange at kræve sikkerhed, fordi man er bange for at miste en ordre. Men man skal altid huske at holde det op imod risikoen for at spilde en masse tid og have store udlæg på materialer, som man aldrig får sin betaling for. Som erhvervsdrivende kan du ikke bare køre ud og hente dine ting, og har du for eksempel allerede lagt et nyt tag på et hus, så er taget altså en del af ejendommens pant – og uden nogen ret for kreditor, fastslår Claes Lagerbon Jensen og Jeppe Nørregaard.

Publiceret 11 May 2011 17:30