(Pressefoto).

(Pressefoto).

Derfor bliver 2014 et godt nyt år

Højere priser og flere handler på boligmarkedet

VÆKST-FAKTOR: Boligmarkedet har omtrent samme interesse i danskernes samtale som vejret, så hvad er mere oplagt end at give en udsigt for klimaet, der venter boligejerne i 2014.
I modsætning til de særligt indviede, der ser fremtiden i en krystalkugle, bygger homes forventninger på jordnære begivenheder.
- Kort fortalt – og indledningsvist – kan vi sige, at 2013 blev året, hvor husene begyndte at stige lidt i pris på landsplan, omtrent 2 %, og hvor der alt i alt faldt flere hushandler på plads, 8 % flere. Mest markant har det været for lejlighederne, hvor priserne er steget ganske pænt i løbet af året, 10 %, siger Mads Ellegaard, relationschef i home.
I 2014 forventer home at sælge 10 % flere boliger end i 2013. Og det vil ske til højere salgspriser.
- Noget af fremgangen vil komme af mere medvind på boligmarkedet, andet vil komme af en ekstra indsats fra vores hænder og hoveder. Populært sagt er vores mæglere allerede i arbejdstøjet, siger homes talsmand og fortsætter:
- Vi tror på, at husene vil stige i omegnen af 2 % på landsplan. Kodeordet er mere stabilitet, og det vil være til fordel for både sælgere og købere. De relativt små stigninger betyder, at folk, der overvejer at sælge, ikke behøver at udskyde boligsalget og folk, der overvejer at købe, ikke behøver at forhaste boligkøbet, siger Mads Ellegaard.
home peger på, at der i lighed med 2013 vil være lokale og regionale udsving.
- Der vil være områder, hvor det vil gå bedre end andre, men samlet set forventer vi, at bunden bliver løftet, og toppen flader lidt ud, siger Mads Ellegaard.
Optimismen for 2014 er ikke set i en krystalkugle, men har en sund grobund i virkeligheden, fremhæver home og oplister (herunder) en række vigtige områder, der har stor betydning for boligmarkedet.
pm

Derfor er der grund til at tro på mere i ’14

• Danskerne er positive:
6 ud af 10 danskere svarer, at de forventer stigende boligpriser. Så positive har vi ikke været siden 2006. (Kilde: Greens Analyse for Børsen).
Også danskernes forbrugertillid, altså synet på forbrug og økonomi, er steget markant i 2013. (Kilde: Danmarks Statistik)

• Økonomerne er positive:
De danske boligpriser tager ifølge eksperterne små ryk op i de kommende år. Eksempelvis Danmarks Nationalbank, der i grove træk forventer, at priserne stiger cirka 2-3 pct. om året de næste par år.

Danske Bank, De økonomiske Vismænd og Regeringen har nogenlunde tilsvarende forventninger til prisudviklingen det kommende års tid. (Kilde: Nationalbankens seneste kvartalsoversigt december 2013).

• Ejendomsmæglerne er positive:
59 pct. af ejendomsmæglerne vurderer, at priserne på enfamiliehuse på landsplan er højere om et år, mens 34 pct. forventer uændrede priser. (Kilde: Tendensundersøgelse fra Dansk Ejendomsmæglerforening okt. 2013).

• Forventning til renten: Endnu lavere end i 2013
De lave renter holder hånden under boligmarkedet – også i 2014. Danske Bank forventer lave renter helt frem til 2015.

• Forventning til arbejdsmarkedet: Flere jobs i vente
Antallet af jobannoncer ligger på højeste niveau siden 2008. (Kilde: Jobindex for november 2013).
Topledernes optimisme højeste i tre år - forventer stigende omsætning og indtjening – og ikke længere fyringer i DK. (Kilde: Toplederpanelet, dec. 13, Berlingske)

• Det går alt i alt lidt bedre med dansk økonomi
Regeringen venter nu en vækst på 1,6 % i 2014 og 1,9 % i 2015. (Kilde: Økonomisk Redegørelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet, dec. 13).

Publiceret 04 January 2014 09:00