(Colourbox).

(Colourbox).

Oktober-stormen løfter byggeriets fremtidsforventninger

Bygge- og anlægsbranchens virksomheder har i gennemsnit ordrer til de næste 4,4 måneder, hvilket er højeste niveau i seks år. Det er første gang udbedringen af stormskader efter oktober-orkanen for alvor kan aflæses i barometerstanden

FREMTIDSFORVENTNINGER: Byggeriets sæsonkorrigerede konjunkturindikator steg fra – 16 i november til -9 i december.
Indikatoren har været negativ i 6 år, men med dagens måling befinder bygge- og anlægsbranchen sig faktisk på sit højeste niveau i 5½ år. Branchens ordrebøger har i gennemsnit opgaver til de næste 4,4 måneder – mod 4,0 måneder ved seneste opgørelse.
Konjunkturbarometret er en sammenvejning af bygge- og anlægsvirksomhedernes beskæftigelsesforventninger og ordrebeholdning. Informationerne fra virksomhederne indsamles ultimo måneden før, hvilket betyder, at effekterne af Orkanen Allan er med i målingen, mens effekterne af Bodil tidligst fremgår om en måned.
- Selvom det er på en trist baggrund, så må man konstatere, at udbedringen af stormskader efter Oktober-orkanen har løftet både optimismen og bestanden i ordrebøgerne. Det er særlig positivt, at den øgede aktivitet med udbedring af skader finder sted henover vinteren, der ellers normalt er præget af lavsæson. Det skal dog understreges, at udbedringen af stormskader trods alt er engangseffekter – det ændrer ikke på den ret afventende grundtilstand i byggeriets formkurve og i dansk økonomi som sådan, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri.
Danmarks Statistik spørger også til, hvilke såkaldte produktionsbegrænsninger virksomheder oplever. Virksomheder svarende til 7 pct. af branchens beskæftigelse angiver, at de bremses af finansielle begrænsninger.
- Man kan altid diskutere, om glasset er halvt fuldt eller halvt tomt, men kreditklemmen er fortsat et problem for mange bygge- og anlægsvirksomheder, som får bremset vækstpotentialet. Det er et stabilt billede gennem flere måneder nu, at virksomheder svarende til 7-8 pct. af beskæftigelsen, oplever adgang til kredit som den væsentligste produktionsbegrænsning. Men forhåbentlig bliver 2014 året, hvor også den parameter begynder at lysne, siger Bo Sandberg.
 
pm

Publiceret 06 January 2014 10:00