Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri. (Foto: Ricky John Malloy).

Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri. (Foto: Ricky John Malloy).

Nytåret fyrede op under forbrugerforventningerne

TÅLMODIGHED: Forbrugerforventningerne har otte måneder i træk befundet sig i positivt terræn – og tager et markant nyt hop opad fra begyndelsen af 2014. Man skal dog væbne sig med tålmodighed lidt endnu.
Forbrugernes bedømmelse af dansk økonomi er styrket, og mere optimistisk forbrugertillid vil i følge cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri, før eller siden forplante sig til realøkonomien.
Dagens tal fra Danmarks Statistik viser således, at forbrugerforventningerne med et nettotal på +6,3 nu er på højeste niveau siden 2007. Forbrugertillidsindikatoren belyser befolkningens vurdering af den aktuelle og fremtidige situation dels for egen økonomi og dels for samfundsøkonomien.
- Forbrugertilliden er en af de bløde økonomiske indikatorer, men har historisk vist sig at udgøre en meget realistisk bedømmelse af dansk økonomi. Derfor kan man godt tillade sig at forvente, at den større forbrugeroptimisme stille og roligt i løbet af 2014 vil blive kanaliseret over i realøkonomien og medvirke til en vis bedring i nogle af de hårde nøgletal som vækst og beskæftigelse - men absolut ikke til en ”ketchup-effekt”, siger Bo Sandberg.
Danskerne har fået øje både på lav inflation og lavere ledighed.
Han hæfter sig ved, at der fra begyndelsen af 2014 er sket et pænt hop i opad i bedømmelsen af en række af forbrugertillidens underkategorier, hvilket bekræfter det meget omtalte stemningsskift i dansk økonomi. Bo Sandberg understreger dog, at man skal være varsom med at overfortolke en enkelt måneds tal.
- Det er som om, at forbrugerne har ladet nytårets optimisme og nytårsforsætterne forplante sig til en mere positiv bedømmelse af samfundsøkonomien. Der er efter årsskiftet sket et markant hop i positiv retning på mindst fire områder: For det første et mere positivt syn på dansk økonomis aktuelle formkurve. For det andet en mere optimistisk vurdering af, hvor økonomien befinder sig om et år. For det tredje har forbrugerne nu fået den rekordlave inflation ind under huden, idet de anerkender, at forbrugerpriserne er faldet. For det fjerde – og vigtigst – forventer et flertal af forbrugerne nu faldende ledighed henover året, hvilket kan blive en selvopfyldende profeti. Lavere jobusikkerhed stimulerer nemlig i sig selv økonomien, siger Bo Sandberg.
Men det er især bedømmelsen af makroøkonomien, samfundsøkonomien, der har taget et hop opad i januar-forbrugertillids-barometret. Forbrugerne er ikke markant mere optimistiske på egne vegne, end de var før nytår.
- Mens der er positiv vurdering af samfundsøkonomien, er der et mere broget billede af selve forbrugeradfærden her og nu. Dagens indikatorer viser ingen ændringer i bedømmelsen af, om forbrugerne vil spare op eller investere i større forbrugsgoder osv. Det tager lang tid at vende finanskrisens markante skift i adfærd fra forbrug til opsparing. En bedre polstret privatøkonomi vil dog før eller siden kaste aktivitet af sig – også i bygge- og anlægsbranchen, hvor man fortsat i 2014 kan nyde godt af fradragsmulighederne i BoligJob-ordningen, slutter Bo Sandberg.
 
pm

Publiceret 23 January 2014 12:00