Lederkarriere kan gå op, ned og til siden

Fem ud af seks ledere er klar til at tage et job som almindelig medarbejder, hvis de en dag skulle miste det nuværende lederjob. Det viser en ny og endnu ikke offentliggjort undersøgelse fra Lederne.

KARRIERE Ifølge undersøgelsen, der er baseret på svar fra 7.009 ledere, ville 42 procent af lederne ”helt sikkert” sige ja tak til et job som almindelig medarbejder, mens 44 procent svarer ”ja, måske”. Kun 14 procent af lederne er afvisende over for tanken om i tilfælde af ledighed at lægge lederkasketten fra sig.
Direktør hos Lederne, Vibeke Skytte kommenterer på resultaterne fra undersøgelsen.
- Det er i dag langt mere acceptabelt, end det var tidligere, at tage et skridt nedad karrierestigen og helt droppe lederjobbet eller at træde et skridt til siden og blive selvstændig – for nogle bare for en tid, for så at blive leder igen, forklarer Vibeke Skytte.
- Jeg møder ofte ledere, som har bevæget sig både ned og henad på karrierestigen, men der har også været udfordringer og valg undervejs. For vi kommer ikke udenom, at der for mange også er en vis prestige forbundet med at have et lederjob, og at ledere sagtens kan have den oplevelse, at hvis de mister eller fravælger deres lederjob, er det lig med tab af identitet.
Har man taget karriereskiftet fra leder til almindelig medarbejder, kan man heller ikke helt undgå at se de daglige udfordringer fra en ledelsesvinkel, og spørgsmålet er så, om man evner at se bort fra det, når fakta er, at det nu er en anden leder, der bærer chefkasketten, siger Vibeke Skytte.
Hun mener, at der er tale om fordomme, hvis man tænker ”én gang leder, altid leder” eller i rekrutteringsfasen frygter, at en leder, som søger et job som almindelig medarbejder, i bund og grund går efter lederens job.
- Det er fordomme, som vi skal se bort fra. Vi bør i stedet fokusere på at få de rette kompetencer på de rette pladser og lade det være legitimt, at man sagtens kan have en karriere, der går op, ned eller til siden, mener Vibeke Skytte.
Undersøgelsen er foretaget i samarbejde med analyseinstituttet YouGov. Den offentliggøres i sin helhed senere på måneden.
sl

Publiceret 22 May 2015 08:00