Det er især i byggeriet, at udbredelsen af mobilt bredbånd er vokset de senere år. Bygge- og anlægsbranchen er blandt de mest mobile brancher, der for et helt essentielt at være online 24-7, mener man hos Dansk Byggeri.

Det er især i byggeriet, at udbredelsen af mobilt bredbånd er vokset de senere år. Bygge- og anlægsbranchen er blandt de mest mobile brancher, der for et helt essentielt at være online 24-7, mener man hos Dansk Byggeri.

Kvantespring i it-anvendelse på fem år

I 2010 var det kun 37 pct. af byggevirksomhederne, der havde udstyret sine medarbejdere med mobile bredbåndsforbindelser. I 2015 er det tal steget til 91 pct. Dermed har byggeriet overhalet blandt andet industri, handel og erhvervsservice.

IT Ifølge Danmarks Statistik er andelen af danske virksomheder med mindst 10 ansatte, som anvender mobilt bredbånd, fordoblet fra 43 pct. i 2010 til 85 pct. i 2015.
Og det er i byggeriet, at udbredelsen af mobilt bredbånd er vokset allerhurtigst, nemlig fra blot 37 pct. i 2010 til nu 91 pct. i 2015.
Mobilt bredbånd er her defineret som mobil internetforbindelse via bærbar pc, tablet eller mobiltelefon og lignende med minimum 3G.
- Der er nærmest sket et kvantespring i byggeriets anvendelse af mobil internetadgang.
Branchen formår ikke bare at følge med den teknologiske udvikling, men har også overhalet brancher som industri, handel, erhvervsservice og finans, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri, og tilføjer:
- Bygge- og anlægsbranchen hører til blandt de mest mobile brancher, hvor man oftest bevæger sig fra sted til sted og fra kunde til kunde. Derfor er det helt essentielt at være online overalt 24-7.
Når 91 pct. af byggevirksomhederne stiller mobilt bredbånd til rådighed for medarbejderne, er det ifølge Bo Sandberg med til at understrege, hvor vigtige arbejdsredskaber, mobiltelefon, tablet og bærbare pc er.
Det er i dag en ligeså uundværlig del af håndværkerens værktøjskasse som tommestok og skruemaskine.
- Mobile bredbåndsforbindelser er afgørende vigtige for produktivitetsudviklingen i samfundet, og de nye tal understreger også, hvor tåbelig den hedengangne multimedieskat var, pointerer Bo Sandberg.
Selvom byggeriet nu er frontløbere, når det gælder bredbåndsforbindelser, understreger Dansk Byggeri, at der fortsat er store fremadrettede it-udfordringer i byggeriet.

Fortsat behov for IT investeringer i byggeriet

- Det er ikke i alle it-relevante sammenligninger, at byggeriet falder lige stærkt ud. Generelt er vi fx en af de brancher, der investerer færrest kroner i it-udgifter pr. fuldtidsbeskæftiget overhovedet, siger Bo Sandberg.
Dansk Byggeri peger også på, at der kan være en tendens til, at de helt små virksomheder ryger under radaren.
Danmarks Statistiks årlige undersøgelse af forskellige parametre omkring it-udbredelsen i erhvervslivet dækker nemlig kun virksomheder med mindst 10 ansatte, og derfor er mange byggevirksomheder ikke omfattet.
- Og helt generelt er tendensen, at jo mindre virksomhed, jo mindre udbredelse af mobilt bredbånd og jo lavere it-investeringer pr. ansat.
It er en dyr investering, ikke mindst hvis man er en mindre virksomhed. Men det er formentlig endnu dyrere at lade være. Derfor er det vigtigt at sikre rammebetingelser med gode afskrivningsmuligheder for at stimulere it-anvendelse og udbredelse, slutter Bo Sandberg.
sl

Publiceret 18 September 2015 13:00