Iværksætterne i Vækstfabrik Greve har stor gavn af give hinanden sparring efter en metode, de kalder for ’Gold digging’.

Iværksætterne i Vækstfabrik Greve har stor gavn af give hinanden sparring efter en metode, de kalder for ’Gold digging’.

Iværksættere finder ’guld’ sammen

I det sidste halve år har iværksættere fra VækstFabrik Greve i ErhvervsCentret hjulpet hinanden med at komme videre med deres forretning og tilværelse som selvstændige erhvervsdrivende ved hjælp af en metode, de kalder for ’Gold digging’.

UDVIKLING  Siden sommeren 2015 har en gruppe vækstfabrikanter fra iværksættermiljøet Vækstfabrik Greve i ErhvervsCentret valgt at mødes cirka en gang om måneden for at få og give hinanden sparring på en udfordring i et fortroligt og reflekterende teamarbejde, som de kalder for 'Gold digging'. Jeanette Hallundbæk, der i 2013 etablerede sig som selvstændig ledelseskonsulent med firmaet Hallundbæk Consult, har udviklet konceptet og har siden start været tovholder og facilitator på møderne.
- Ideen med vores 'Gold digging' møder er at hjælpe hinanden og os selv ved at få og give hinanden sparring på en udfordring.
Det kan fx være til sparring på forretningsplanen eller forretningsidéen, gode råd til prioritering af opgaver eller inspiration til markedsføring, afprøvning af ideer til salg over for nye kunder og konceptudvikling af nyt kursus eller evaluering og læring efter et projekt, fortæller 'Gold facilitator' og ledelseskonsulent Jeanette Hallundbæk, der har 20 års professionel erfaring med coaching fra stillinger som HR-chef, HR-partner og projektleder i bl.a. Ældre Sagen, ATP, DJØF og SKAT.

Iværksættere hjælper iværksættere

Iværksætternes initiativ med at grave efter guld sammen og for hinanden er et frivilligt og gratis tilbud til alle de vækstfabrikanter i VækstFabrik Greve, der har tid til og lyst til at udvikle sig selv, forretningen og de andre iværksættere, de deler kontorfællesskab med.
Man behøver ikke deltage hver gang. En af dem der har været med fra start til disse møder, er Marianne Bigum.
- Vi ser, at vi selv har en vigtig rolle i at udvikle os hver dag og gå de skridt, der skal til for at få succes med vores business. Og vi opdagede, at vi selv sidder med så mange forskellige erfaringer og guld mellem hænderne, at vi kan hjælpe hinanden forretningsmæssigt, forklarer Marianne Bigum, der hjælper organisationer med at søge fondsstøtte til almennyttige projekter samt udbyder workshops om fundraising via sit eget firma Bigum Consult.

’Gold digging’ er inspireret af Mads og Monopolet på DR

Et typisk 'Gold digging' møde indledes med en runde, hvor alle deltagerne har to minutter hver til at fortælle om, hvad der er deres aktuelle og mest presserende udfordring. Derefter udvælges en person, som 'er på'.
En af de metoder, som iværksætterne er glade for at bruge, er en metode, de kalder 'Mig og monopolet. Denne metode er inspireret af radioprogrammet Mads & Monopolet på DR, hvor kendte personer kommer med direkte og ærlige kommentarer og råd til lytternes hverdagsdilemmaer.
Her er det blot de øvrige iværksættere, der deler ud af deres erfaringer, ideer og meninger i et set-up præget af omsorg, nysgerrighed og en hudløs ærlighed. Personen, der 'er på', sidder med ryggen vendt mod de andre, som i et kvarter indbyrdes taler om personens udfordring.
En af dem, der har prøvet at få sparring via 'Gold digging' metoden, er stresscoach Janne A. Thomsen, Hun har været iværksætter i et halvt år med firmaet Business2Mind. Ved at deltage i møderne har hun fået input til, hvordan hun kan komme fra start med en beskrivelse af firmaets produkter og salgsprocessen.
- Det var grænseoverskridende for mig, da jeg selv sad i 'stolen' den første gang, hvor jeg skulle have feedback på min forretningsidé og mine salgsargumenter. Husk på at det var mit 'barn', der skulle igennem nåleøjet.
Men det var super konstruktivt, og jeg fik en masse gode ting med derfra, fordi vi får skabt et fortroligt og trygt rum, hvor vi ikke behøver lægge bånd på os selv.
For vi kender hinanden og kan føle os trygge, også når en samtale om udfordringen føles øm og følsom for den implicerede.
Jeg får altid et eller andet med tilbage fra vores 'Gold digging' møder, uanset om det er mig selv eller en anden, der sidder i stolen, udtaler Janne A. Thomsen.
Hun tilføjer, at den gode proces både skyldes deltagernes store engagement og brede faglige kompetencer, der supplerer hinanden fint, men også en benhård og effektiv styring af samtalen og tiden af facilitatoren Jeannette Hallundbæk.

Marianne Bigum indrømmer, at det er sjældent, at deltagerne på møderne finder grydeklare løsninger på deres udfordringer med et snuptag. Men omvendt er det nemt for hende at komme med eksempler på 'guldklumper', som hun har fået forærende ved at deltage i møderne.
- At drive enkeltmandsforretning handler meget om, at du har indsigt i dine egne styrker, svagheder og kompetencer og lægger en plan for din forretning og har et mål, så du hver dag tager de små, nødvendige skridt hen mod målet.
Derfor er det guld værd at have nogen omkring sig, der kender dig og minder dig om dit eget mål og hjælper dig til at få øje på din egen udvikling, så du hele tiden bevarer troen på målet, fortæller Marianne Bigum.
sl

Publiceret 02 March 2016 08:00