Grønne fingre:

Her er Haveselskabets tips til haven i påsken

Her får du Haveselskabets do & dont’s i haven i påsken. Hvad kan du gå i gang med allerede nu, og hvad skal du vente med?

Påsken markerer havesæsonens start for haveejerne, men i år falder påskedagene ret tidligt. Så selv om det ifølge kalenderen er forår, er det stadig temmelig koldt derude.
"Derfor er der grænser for, hvilke haveprojekter man kan kaste sig over i påskeferien. Nogle ting kan du sagtens gå i gang med allerede nu, mens andre bør vente til vejret bliver lidt varmere," lyder det fra gartner og landskabsarkitekt Louise Møller fra Haveselskabets rådgivning.
 
At fylde vintertriste krukker med friske, farvestrålende forårsblomster er et hyggeligt haveprojekt til påskeferien. Det skaber instant forårsstemning på terrassen eller ved hoveddøren.
 
"Det er vigtigt at vælge blomster, der tåler lidt frost, men dem er der heldigvis en del forskellige af. Det kan fx være forårsløg og -knolde som påskeliljer, perlehyacinter, anemoner og ranunkler. Eller vælg dine yndlinge blandt hornvioler og stedmoderblomster, som fås i et væld af farver," foreslår Louise.
 
Også mange forårsblomstrende stauder kan starte sæsonen i krukker, og senere plantes ud i havens bede. Det kan fx være forglemmigej, primula, påskeklokker eller bellis.
 
Påsken er sidste udkald, hvis du skal nå at sætte redekasser op til årets fuglefamilier.
 
"Sørg også for, at der er tilgængeligt vand i haven fx i form af et fuglebad, og plant gerne nogle buske og træer, der giver spiselige bær og frugter til fuglene senere på sæsonen. Fuglene er vigtige for livet i haven, da de er naturlige fjender for mange af de skadedyr, vi kæmper med," siger Louise Møller fra Haveselskabets rådgivning.

Tid til at plante træer, buske og hække

Påsken er også et fint tidspunkt at plante nye træer og buske, eller en ny hæk i haven.
 
"Generelt er træer med klump og buske i potter gode at plante om foråret, mens man bør være lidt mere forsigtige, når det gælder de såkaldte barrodsplanter, som man køber uden jord omkring rødderne. Barrodsplanter skal nemlig helst plantes, inden de springer ud med friske grønne blade. Har de først fået blade, kan det være sværere at få dem til at lykkes," fortæller eksperten fra Haveselskabet.
 
Det er vigtigt at passe alle slags nyplantede planter med vand gennem de første par sæsoner, indtil de har udviklet et godt rodnet.
 
Er man så heldig at have en mistbænk eller et drivhus, er det oplagt at så radiser, spinat og salat i påsken, så man er klar til tidlig høst. Og har man endnu ikke fået rengjort drivhuset, er det også på høje tid, så det er klar til sæsonen.
 
Du kan også bruge påsken til at rydde op i bedene og klippe stauder og prydgræsser ned. Du kan evt. lade afklippet ligge i bedet og formulde. Det beskytter planterne mod frost og forbedrer jorden i bedet.
 
Eller du kan tømme kompostbeholderen og lægge et lag på 2-3 cm kompost der, hvor den gør mest nytte fx i køkkenhave eller under roser.
 
Ukrudtet er knapt begyndt at gro, men det er fint at gå en runde og fjerne græstotter i bedene, mælkebøtter i græsplænen eller skvalderkål, der pibler frem rundt omkring. Du kan gøre havearbejdet meget lettere for dig selv ved at være tidligt ude.

Det skal du ikke gøre i haven i påsken

Her får du Louise Møllers bud på opgaver, som du ikke skal gå i gang med i påsken, da det er for tidligt:

  • Det er for tidligt at beskære roser eller hortensia, da de er sarte overfor frost. Vent til midten af april.
  • Vent også mindst en måned med at slå græsplænen, fjerne mos eller efterså i bare pletter. Græsset skal først ordentligt i gang med at gro, og det kræver en højere temperatur.
  • Undgå at rode i jorden på steder, hvor den er meget våd og leret. Jorden har ikke godt af at blive bearbejdet, når den er meget våd, da det får jordens struktur til at klaske sammen.
  • Vent med at udplante frostfølsomme planter som fx sommerblomster til sidst i maj eller starten af juni, når der ikke længere er risiko for nattefrost.
  • Det er endnu for tidligt at så i køkkenhaven. En tommelfingerregl er, at jorden skal være så varm, at du kan sidde på den og drikke en kop te uden at komme til at fryse. Der er dog undtagelser, hestebønner kan fx sås allerede nu.

Publiceret 26 March 2016 09:00