Mathilde tilbageholdt og afhørt af politiet på grund af disse nøgenbilleder

Fotoudstillingen "Female Beauty With An Edge" har netop været vist i Tokyo, men kunstneren bag blev anholdt af japansk politi

 
Den japanske millionby Tokyo havde for nyligt æren af fotokunstner Mathilde Grafströms omstridte nøgenudstilling Female Beauty With An Edge. Men turen til Japan var nær endt galt for den 36-årige danske kunstner, fortæller hun i en pressemeddelelse.
På turen havde Mathilde nemlig planlagt et fotoshoot med en japansk kvinde, som poserede nøgen i den vilde japanske natur. Men stedet de tog billederne var ikke kun vild natur, det var samtidig også den japanske kejsers baghave, så japanerne så ikke med milde øjne på det nøgne optrin.

Mathilde blev af hele otte betjente taget med på politistationen og afhørt i fem en halv time. Under afhøringen fik hun af vide, at man efter japansk moral og lov ikke må være nøgen i det offentlige rum, da det er alt for chokerende for befolkningen. Hendes gerning kunne derfor straffes med fængsling, strafarbejde og bøde på hvad der svarer til 17.000 danske kroner.
"Jeg blev bange først og bagefter rigtig nervøs. De snakkede alle sammen i munden på hinanden og nægtede at tale engelsk til mig. Jeg bad dem om at forklare mig, hvad der skete, men de sagde, at jeg skulle være stille," fortæller Mathilde Grafström til Ekstra Bladet.
Helt så galt endte det heldigvis ikke. Efter hjælp fra den danske ambassadør og efter at have udfyldt en slags tro- og loveerklæring om, at hun aldrig ville tage billeder af nøgne personer i Japan mere, fik Mathilde lov til at slippe fri og rejse tilbage til Danmark.
Den Kongelige Danske Ambassade i Tokyo fejrer i øjeblikket 150 års jubilæum for diplomatiske forbindelser mellem Danmark og Japan - og det var i den anledning, at Mathilde Grafsröm var inviteret til byen for at vise sit bidrag til dansk samtidskunst.

Se flere af Mathildes nøgenbilleder med den japanske model i fotogalleriet her på artiklen.

Bekæmper kropsskam med billeder

Mathilde debuterede med udstillingen Female Beauty With An Edge herhjemme i 2015. Udstillingen er kontroversiel, fordi den viser ucensurerede billeder af kvinder i alle typer og størrelser - helt nøgne. Nøgenbillederne har dog et dybere formål.
"Jeg fotograferer unge almindelige kvinder, som igennem mit arbejde med dem, får mulighed for at genvinde deres glæde ved kroppen. Det sker ved at pigen efter lidt tid, lader facaden falde og viser sig for mig. Netop i det sekund er jeg super hurtig til at fange hende på "film", inden hun igen falder ind i hendes selvskabte, kedelige og falske karakter. Ofte saboterer vi nemlig vores egen skønhed, energi og livsglæde ved at tænke negativt om os selv og vores krop, og derfor har jeg sat mig for at vise kvinderne deres smukkeste side frem for offentligheden. De bliver altid overraskede og kan ikke genkende sig selv," har Mathilde Grafstrøm tidligere sagt om sin udstilling til Lokalavisen.dk.

Udstillingen mødte stor modstand, da det i sommeren 2016 blev annonceret, at den skulle vises på Nytorv i København. I første omgang blev den forbudt af dansk politi, hvilket fik mere end 100 internationale medier til at omtale historien.

Læs mere her: Mathilde må ikke vise kvindelige kønsdele: "Det danske frisind er stendødt"

Naturister bakker op om Mathildes udstilling.

Naturister bakker op om Mathildes udstilling.

Kulturminister og naturister på Strøget

Senere blev udstillingen dog godkendt, og det var en stolt Mathilde Grafstrøm, der i slutningen af juli kunne vise billederne af de nøgne danske kvinder midt på Strøget i København - oven i købet med opbakning fra selveste Bertel Haarder, som på daværende tidspunkt var landets kulturminister. Ved åbningen af udstillingen havde Mathilde ligeledes fået støtte fra foreningen af danske naturister, som splitternøgne gik parade mellem billederne.
Se mere her: Splitternøgent oprør midt på Strøget: Viste tisse.... og bryster i protest

Bertel Haarder taler med Mathilde Grafstrøm ved udstillingen af Female Beauty With An Edge på Nytorv i København.

Bertel Haarder taler med Mathilde Grafstrøm ved udstillingen af Female Beauty With An Edge på Nytorv i København.

Bandlyst af Facebook

Mathilde Grafstrøm har i det hele taget kæmpet hårdt for sin kunst. Hun har igen og igen lagt sig ud med Facebook, som flere gange har bandlyst hende og lukket hendes Facebookside.

LÆS OGSÅ: Mathilde i kamp mod Facebook om sine nøgenbilleder: "Jeg går lige til grænsen"

Saboteret

Og kampen for retten til at vise kvinder, som de er skabt, i det offentlige rum, har også resulteret i decideret sabotage mod hendes billeder.
LÆS OGSÅ: Angreb mod udstilling af nøgne kvinder

Nøgne japanere

null

Publiceret 06 November 2017 13:28