Hele sandheden om kviklån

Det eksisterer mange myter og fordomme om hurtige forbrugslån, der optages uden om banken. Ofte anses disse kviklån som en farlig fælde, der lokker forbrugere ud i gæld op til halsen.

Af
gfsd

Luksusfælden på Tv3 er et godt eksempel på, hvordan medierne fremstiller kviklån som “fjenden”. Dog er der visse ting, der ikke bliver omtalt i medierne. Det kan nemlig i mange tilfælde betale sig at låne penge online. Du får her 4 sandheder om kviklån, du måske ikke kender til.

1. Kviklån kan være billigere end banklån

Et lån bliver typisk målt på dets ÅOP, da det fortæller, hvor meget lånet vil koster dig årligt i gebyrer, renter og andre omkostninger. Kviklån har generelt en høj ÅOP, hvilket betyder, at kviklån vil være dyre på den lange bane.
Dog bliver det ofte glemt i den offentlige debat, at ÅOP blot er en målestok, der medregner alle omkostninger over en årlig periode, hvorfor det er vigtigt at tage højde for lånets løbetid. Et kviklån er et kortfristet lån, hvilket gør ÅOP mindre anvendelig som målestok. Ønsker du et lån over en kortere periode, kan det derfor betale sig at vælge et kviklån. Mange gange kan du tilmed få et kviklån til en lavere rente og med færre gebyrer end hos banken.

2. Kviklån er ikke kun til forbrug

Du har sikkert hørt, at kviklån typisk bliver brugt til akut forbrugsbehov, hvilket fastholder folk i gæld. I realiteten er sandheden en anden. Mange vælger at optage et kviklån i tilfælde af uforudsete udgifter, som ikke kan betales på anden vis. Måske sidder du inde med en dyr tandlægeregning, der skal betales, før rykkeren kommer ind ad døren? Eller er ovnen pludselig stået af inden middagsselskabet i morgen? Der kan opstå mange situationer, hvor du akut får brug for penge.
Kviklån er naturligvis også oplagt til forbrug. Dog behøver dette forbrug ikke udelukkende at være hovedløst. Som et eksempel, kan et forbrugslån være en god løsning, når et attraktivt tilbud dukker op. Hvis du alligevel har i sinde at købe varen på et andet tidspunkt, kan du spare penge ved at slå til, når tilbuddet gælder.

3. Online låneudbydere sætter også krav

Det er en hyppig antagelse, at online låneudbydere låner penge til alle og enhver i jagten på flere renteindtægter og derved profit. Det er dog langt fra tilfældet.
Selvom online udbydere sætter færre krav sammenlignet med primære banker, er der stadig visse krav, du skal kunne sætte flueben ved, hvis du ønsker et online lån. Derudover foretager online låneudbydere en kreditvurdering af dig, baseret på dine oplyste forhold som indtægt, lånehistorik og alder. Derudfra vurderer de, om du er i stand til at betale lånet tilbage. Hvis din kreditværdighed bliver vurderet som ringe, kan du risikere ikke at blive godkendt til lån. De er derfor selektive i deres valg af låntagere, hvilket afliver myten om pengegriske låneudbydere.

4. Du kan trygt stole på online låneudbydere (i langt de fleste tilfælde!)

Selve kviklånsbranchen anses ofte for at være uhæderlig og uigennemskuelig. Det er dog en kritik, der nemt kan modargumenteres. I 2015 blev Ankenævnet for Finansieringsselskaber søsat, hvilket gør det muligt for dig at klage, hvis du oplever en uretfærdig behandling af finansieringsselskaber. Dette har været med til at skabe opmærksomhed omkring “fup”-selskaber, der kun er ude efter dine penge.
I dag er det trygt og sikkert for dig at begive dig ud på lånemarkedet. Langt de fleste online låneudbydere er troværdige og transparente i deres virke, hvilket giver dig en vis tryghed i din låneprocessen. Dog skal du huske at nærlæse din lånekontrakt, før du underskriver. Således undgår du at blive overrasket over lånets vilkår og gebyrer.

Læs mere på www.fair-laan.dk

Publiceret 13 December 2017 11:05