Foto: Mostphotos

Foto: Mostphotos

Nyt studie:

Hjernerystelse giver markant større risiko for demens

Et stort studie, der er blevet til i et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital, Københavns Universitetshospital og amerikanske forskere, viser, at hjernerystelse kan fremme risikoen for demens. Det skriver Videnskab.dk

Aarhus Universitet og Aarhus Universitetshospital har i samarbejde med Københavns Universitetshospital og amerikanske forskere afsluttet et stort studie, som viser, at hjernerystelse hos unge mennesker kan betyde en markant øget risiko for demens senere i livet. Det skriver Videnskab.dk.

LÆS OGSÅ: Nu bliver det nemmere at være cyklist ved letbanen

"Når man slår hovedet kraftigt, kan hjernecellerne blive beskadiget, og det kan være årsagen til, at folk, der har haft en hovedskade, oftere får en demenssygdom, når de bliver ældre," siger Jakob Christensen, der er overlæge og ph.d. på Neurologisk Afdeling hos Aarhus Universitetshospital og en af forskerne i det store studie til Videnskab.dk.

"Risikoen stiger, hvis man slår hovedet flere gange, så det gælder om at begrænse det mest muligt," fortsætter han til mediet.

Stort studie

Studiets resultater bygger på data fra 2,8 millioner danskere i en periode på 36 år fra 1977 til 2013. Her har man sammenlignet forekomsten af demens blandt folk, der har haft en hovedskade, med folk, der ikke har haft en behandlingskrævende hovedskade. 

Resultaterne harblandt andet vist, at 24 procent flere af de personer, der på et tidspunkt i livet har haft en behandlingskrævende hovedskade, har senere i livet fået en demensdiagnose, sammenlignet med dem der ikke har slået hovedet, skriver Videnskab.dk. Se flere resultater i den tilhørende faktaboks. 

Studiet er desuden blandt de største på området, der nogensinde er blevet foretaget, men det er også tidligere vist i mindre studier, at der er en sammenhæng mellem hovedskader og demens. 

jwh 

 

 

 

Resultater

  • 24 procent flere af de personer, der på et tidspunkt i livet har haft en behandlingskrævende hovedskade, har senere i livet fået en demensdiagnose, sammenlignet med dem der ikke har slået hovedet.

  • En enkelt, meget alvorlig hovedskade (kraniebrud for eksempel), øger risikoen for demens med 35 procent.

  • En enkelt, let hovedskade (hjernerystelse) øger risikoen med 17 procent.

  • Jo flere gange man slår hovedet, desto højere er risikoen for demens: De, der har skadet hovedet gentagne gange, har op til 183 procents øget risiko for demens i forhold til dem, der ikke har slået hovedet.

Kilde: Videnskab.dk

Publiceret 11 April 2018 15:00