Kørestolen er Sebastian Buur Petersens ”ben”. Han opholder sig i den 80 pct. af sin vågne tid og har brug for en bolig, der er indrettet til hans handicap. Sebastian ses her med sin mor, Hanne Buur Larsen.

Kørestolen er Sebastian Buur Petersens ”ben”. Han opholder sig i den 80 pct. af sin vågne tid og har brug for en bolig, der er indrettet til hans handicap. Sebastian ses her med sin mor, Hanne Buur Larsen.

Sebastian er svært handikappet, men kommunen vil ikke hjælpe med døråbner og carport

Iltmangel under fødslen gjorde 22-årige Sebastian Buur Petersen motorisk handicappet. Han er nu flyttet hjemmefra, men har fået afslag på de hjælpemidler, som han havde i sit barndomshjem

Af
Anne Lønstrup

Selvhjulpenhed 22-årige Sebastian Buur Petersen flyttede hjemmefra i august måned. Det er en begivenhed, der stadig giver ham smil i hele ansigtet, som det gør hos de fleste unge, der får mulighed for at flytte i egen bolig.

I hans tilfælde er egen bolig et dejligt rækkehus i Lynge. Her har Allerød Kommune gjort badeværelse og adgangsforhold til boligen handicapvenlige. Døråbningerne er ekstra brede, så Sebastian kan komme ubesværet rundt i sin elektriske kørestol og så er der en handicaphjælper i huset 24/7.

På vendepladsen over for huset holder en stor handicapbus, som bringer ham og handicaphjælperen rundt, når de har ærinder uden for huset.

Alt det fungerer. Men desværre er der to ting, som ikke fungerer i Sebastians hus. Han har ikke en automatisk døråbner, så han kan lukke hoveddøren op og i for sig selv og sine gæster, og hans carport er for lille til at parkere handicapbussen i, så hans hjælpere kan få Sebastian og hans hjælpemidler ind og ud af bilen under tag.

Mindre selvhjulpen end før

”I hans barndomshjem, hvor Sebastian har boet i 15 år, har vi en automatisk døråbner og en carport med god plads. Det betyder meget for Sebastians selvhjulpenhed, at de to ting fungerer. Derfor gik vi ud fra, at kommunen ville indrette hans nye hjem med tilsvarende, men det har han desværre fået nej til,” siger Sebastians mor, Hanne Buur Larsen, der sammen med sin søn Sebastian har klaget til Ankestyrelsen over de to ting.

”Det her drejer sig om værdigheden i selv at kunne åbne og lukke sin dør. F.eks. vil Sebastian ikke kunne lukke nogen ind, når hans hjælper er på toilettet, ligesom han ikke selv kan køre ud i haven på en sommerdag. At den eksisterende carport ikke er stor nok til, at han kan komme ind og ud i tørvejr er på samme måde med til at begrænse ham. Hans spasticitet forværres, når han udsættes for vind og vejr. Han låser fast og bliver stiv som et bræt, og derfor kan det nemt komme til at tage ti minutter at flytte ham fra kørestolen til bilen. Risikoen for at skulle gøre udsættes for den oplevelse, betyder igen, at han hellere bliver hjemme end at tage af sted en dag, hvor det regner,” siger hun og tilføjer:

”Vi kan ikke forstå, at man tager selvhjulpenheden fra Sebastian i stedet for at støtte ham i at klare sit eget liv. Det er ikke i harmoni med borgmester Karsten Längerichs nyligt annoncerede visionsproces for de næste 20 år: ’Det gode liv, hele livet’, siger Hanne Buur Larsen.

Sagen indbragt for Ankestyrelsen

At Allerød Kommune har afslået at hjælpe med en automatisk døråbner og med en større carport, har dog ikke fået Sebastians forældre til at give op. De har klaget over begge dele til Ankestyrelsen.

”Ankestyrelsen er ca. syv måneder om at afgøre en klage som vores, og jeg bliver frustreret over det, for jeg kan jo bare se, hvordan det rammer Sebastian, at de to ting ikke fungerer i hans hus. Men sagen er, at der ingen steder er at gå hen med den frustration, når lovgivningen åbenbart kan tolkes på flere måder,” siger Hanne Buur Larsen.

Allerød Nyt har bedt Allerød Kommune om en kommentar til Hanne Buur Larsens fremstilling af sagen, og har modtaget følgende svar: 'Af hensyn til tavshedspligt og respekt for den enkelte borger, udtaler vi os ikke i konkrete borgersager.'

Publiceret 11 November 2018 07:12