Første afsnit af Lokalavisen Aarhus' podcast-serie om skuddramet for næsten 25 år siden er ude nu. Søg på 'Skyderiet på Aarhus Universitet' dér, hvor du normalt lytter til dine podcasts.

Første afsnit af Lokalavisen Aarhus' podcast-serie om skuddramaet for næsten 25 år siden er ude nu. Søg på 'Skyderiet på Aarhus Universitet' dér, hvor du normalt lytter til dine podcasts. Grafik: Klaus Møller

25 år siden i år:

Ny podcast-serie om skyderiet på Aarhus Universitet er ude nu

Ny podcast-serie fra Lokalavisen Aarhus sætter fokus på den skudepisode, der for næsten 25 år siden ramte Aarhus Universitet

Af
Jonas Wrede Hansen

Podcast-serie I år er det 25 år siden, at en 35-årig mandlig studerende på Aarhus Universitet valgte at møde op i en kantine med et oversavet jagtgevær og med intentionen om at dræbe så mange som muligt. Hans plan var at blive danmarkshistoriens største massemorder. Heldigvis lykkedes hans plan ikke til fulde, men på tragisk vis nåede den 35-årige mand alligevel at tage to kvindelige studerendes liv samt såre to andre kvindelige studerende, inden han låste sig inde på et toilet og begik selvmord.

Hvordan påvirkede skuddramaet de allernærmeste vidner, hvordan blev de hjulpet, hvordan er de berørt af det den dag i dag, og hvad lærte man af det? Det sætter Lokalavisen Aarhus fokus på i en ny podcast-serie.

I fem afsnit fortæller personer, der på den ene eller anden måde var involveret i skyderiet, om deres oplevelser. Første afsnit er ude nu og kan høres i iTunes, på Spotify, Soundcloud og på diverse andre podcast-platforme.

Lyt til første afsnit herunder

Mødte gerningsmanden

En af dem, der oplevede skuddramaet på tætteste hold, var Karen Gleit. Den dag i april 1994 var hun leder af kantinen i universitetsbygningen på Trøjborg, hvor skyderiet fandt sted. Hun havde endda et mindre sammenstød med gerningsmanden kort tid før, han hev sit jagtgevær op af en sportstaske for at skyde løs. Det fortæller hun i første afsnit af 'Skyderiet på Aarhus Universitet'.

5. april 1994 sad Karen Gleit selv bag kassen, da den 35-årige mandlige studerende kom op og snakkede vredt til hende. Han var sur over, at han ikke kunne finde osten, som ikke var placeret, hvor den plejede at stå.

"Jeg snakkede ham efter munden af venlighed. Ikke fordi jeg var bange for ham. Men sagde simpelthen bare: 'Det må du undskylde. Det er også for dumt.' Og så var der ikke mere," fortæller den tidligere kantineleder i podcasten og fortsætter:

"Så tog han sin taske. Jeg vidste jo ikke, at der var et oversavet jagtgevær i den taske, men det var der."

"Han har et gevær"

Ikke meget mere end en time efter, at den 35-årige mand forlod Karen Gleits kantine, mødte han op i afdelingen af kantinen for ikke-rygere og begyndte at skyde.

"Jeg hørte et knald, men jeg troede ikke, at det var skud, for det havde jeg aldrig før hørt. Jeg havde i hvert fald ikke den tanke," fortæller Karen Gleit med en seriøs stemme, imens hun tænker tilbage på det dramatiske øjeblik.

Kort tid efter begyndte panikken at sprede sig blandt de studerende i både ikke-ryger- og i ryger-kantinen. Flere af dem skyndte sig ind i Karen Gleits køkken for at søge dækning, og der begyndte det at gå op for kantinelederen, at situationen var alvorlig.

"Så var der en, der råbte: ’Han skyder, han skyder’," fortsætter Karen Gleit i podcasten, hvorefter hun selv skyndte sig i dækning.

Selvom det er 25 år siden, sidder den voldsomme oplevelse fortsat i hende, og hun er ikke den eneste, der stadigvæk er berørt af det hidtil eneste skoleskyderi i danmarkshistorien. Det kan du høre meget mere om i første afsnit af 'Skyderiet på Aarhus Universitet'.

Skyderiet på Aarhus Universitet

    En podcast-serie fra Lokalavisen Aarhus i fem afsnit.

    Udkommer hver tirsdag klokken 11 i iTunes, på Soundcloud og på diverse andre podcast-platforme

    Første afsnit er ude nu og kan høres her

    Vært: Magnus Bekholm

Publiceret 11 January 2019 10:58