Foto: Google Street View

"Det er en katastrofe":

Uerstattelig kirkebog med CPR-numre stjålet i Aarhus

Katolsk Vor Frue Kirke i Aarhus har natten til mandag haft indbrud, hvor der er stjålet en meget vigtig bog

Af
Jonas Wrede Hansen

Filip Lykke fra Katolsk Vor Frue Kirke i Aarhus har ikke sovet særlig meget de seneste nætter. Årsagen er, at et pengeskab med en meget vigtig kirkebog, en såkaldt ministerialbog, er blevet stjålet under et indbrud natten til mandag.

Det er ikke et pengeskab, du bare tager under armen

"Det er hovedbogen, som har ligget i pengeskabet. Den bliver brugt jævnligt. Hver gang, der er en dåb, skal der registeres fødsel og dåb i bogen. Hver gang, der er et bryllup, skal det registreres, og hver gang, der er en begravelse, skal den registreres," fortæller Filip Lykke, der er regnskabsfører hos Katolsk Vor Frue Kirke, som er placeret i Ryesgade 26 i det centrale Aarhus.

Tabet af den vigtige bog kan vise sig at have alvorlige konsekvenser.

"Det er katastrofalt. Hvis en kvinde ringer og siger, at hun blev født 28. juli 1995 og er blevet døbt, men har mistet sin dåbsattest og nu skal giftes i USA, og der kræver de en kopi af dåbsattesten, så må vi sige til vedkommende, at den har vi ikke. Den kan vi ikke lave. Hvad gør man så?," spørger en noget frustreret Filip Lykke, som også fortæller, at der står CPR-numre på folk i bogen.

"Den går helt tilbage til 1960'erne eller 50'erne, og det er jo nogle personfølsomme oplysninger, som andre ikke skal have fat i," fortsætter han.

Meget tungt pengeskab

Jakob Christiansen, kommunikationsrådgiver hos Østjyllands Politi, bekræfter over for Lokalavisen Aarhus, at den katolske kirke i Ryesgade har haft indbrud.

"Vi fik en anmeldelse mandag formiddag om, at der har været indbrud i kirken, som er blevet begået mellem søndag klokken 00.30 og mandag klokken 9.45. Der er blevet knust et vindue og brudt en dør op," fortæller han og fortsætter:

"Vi har været på stedet og sikret os spor. Der er ikke noget, som umiddelbart kan ledes til en gerningsmand."

Filip Lykke fra Katolsk Vor Frue Kirke fortæller til Lokalavisen Aarhus, at der må have været flere mænd om indbruddet, da det er et pengeskab, der vejer over 200 kilo.

"Det er ikke et pengeskab, du bare tager under armen. Jeg vil selv skyde på, at det vejer omkring 200 kilo måske 250 kilo," fortæller han og fortsætter:

"De må have været mindst fire stærke mænd til at bære det ned. For de har båret det ned af nogle trapper og ned ad nogle andre trappetrin, før de har kunnet få det ud af kirken."

Bogen kan afleveres anonymt

Filip Lykke håber, at dem, der har bogen, vil aflevere den tilbage igen, da den er uerstattelig. Han fortæller endda, at man kan aflevere den helt anonymt i kirken.

"Den kan afleveres her i kirken i en plastikpose. Man kan bare sætte den ind i våbenhuset og gå sin vej igen," fortæller han til Lokalavisen Aarhus og tilføjer, at man også kan aflevere den på biblioteket:

"Så kan bibliotekaren nok godt regne ud, at den skal hjem til os."

Publiceret 30 January 2019 11:21