Klaus Bjerager har siden vinteren 2017 dokumenteret tabte handsker i Dyrehaven med sin mobiltelefon. Foto: Signe Haahr Pedersen

Klaus Bjerager har siden vinteren 2017 dokumenteret tabte handsker i Dyrehaven med sin mobiltelefon. Foto: Signe Haahr Pedersen

Klaus fotograferer tabte handsker i Dyrehaven: "Poesien bor i forladtheden og i det dejlige i at blive fundet"

En tabt vante er ikke bare en vante. Det mener Klaus Bjerager, der de seneste to år har taget billeder af tabte handsker, vanter og luffer på sine morgenløbeture i Dyrehaven

Af
Signe Haahr Pedersen

Vidste du, at du kan støde på de tre gratier og en Madonna i Dyrehaven?

Det ved Klaus Bjerager. Flere gange om ugen løber han morgenture herude på stierne. Tit stopper han op. Ikke for at hive efter vejret, men for at hive sin telefon op af lommen og bukke sig ned over skovbunden eller strække sig op efter en gren.

Siden vinteren 2017 har Klaus taget billeder af tabte handsker, vanter og luffer i Dyrehaven.

"Det er naturligt for mig, at når jeg ser noget, så registerer jeg det, og nogle gange begynder jeg at samle på det," fortæller Frederiksberg-borgeren, der oplevede, at da han først var begyndt at lægge mærke til de tabte handsker, så han dem pludselig overalt.

Dette billede kalder Klaus Bjerager 'Knitted Willy Whale'. Foto: Klaus Bjerager

Dette billede kalder Klaus Bjerager 'Knitted Willy Whale'. Foto: Klaus Bjerager

"Og nogle gange flyttede de sig. Der var en børnehandske med en flot blå stjerne på, og den første dag, jeg så den, var den ét sted, næste gang jeg så den, lå den et andet sted, og da jeg mødte den igen, var den et helt tredje sted. Der var også et lyserødt pandebånd, som blev hængt op i træer flere steder. Så der er andre end mig, der reagerer på de her ting."

For Klaus rummer hans motiver noget større end blot at være invasive arter i naturen, som han kalder dem.

"De repræsenterer et liv, som de har været en del af, og så er de efterladte. Poesien bor i forladtheden og i det dejlige i at blive fundet og få en ny betydning. Jeg ser noget livsbekræftende i det tabte, der bliver fundet."

Skovens Madonna

I begyndelsen oprettede han et fotoalbum på facebook og delte sine billeder her. Senere mødte han en gallerist til et selskab. Hun havde set albummet og ville høre, om han havde tænkt sig at gøre mere ved de der handsker.

På spørgsmålet om, hvorfor han ikke samler de tabte handsker op, siger Klaus Bjerager:

På spørgsmålet om, hvorfor han ikke samler de tabte handsker op, siger Klaus Bjerager: "De er jo ikke mine. Det synes jeg ikke, jeg kan tillade mig." Foto: Klaus Bjerager

Det førte til en udstilling i Galleriet 1.tv på Østerbro. På den uge udstillingen varede i februar, samlede Klaus på observationer fra gæsterne.

En kvinde stod blandt andet længe og kiggede på et foto af en hvid plastikhandske midt i en brun bunke bøgeblade. Så sagde hun:

"Det er jo en Madonna."

"Det er jo en Madonna" udbrød en dame, da hun så dette billede af en hvid plastikhandske i skovbunden. Foto: Klaus Bjerager

Og ved et andet billede med tre plastikhandsker på række, sagde hun:

"Og dét der er de tre gratier."

"Det er fascinerende for mig, hvordan folk giver ting betydning, og en helt anden betydning end den, jeg ser. Dét der med at se noget på en ny måde," siger Klaus, der ikke betragter sig selv som kunstner, men:

"Jeg bilder mig ind, at de udvalgte billeder, jeg udstillede, har en betydning, som kan røre folk på en eller anden måde."

Til hvad nytte?

Folk spørger engang imellem Klaus om, hvad hans projekt skal bruges til.

"Det skal ikke bruges til noget som sådan," siger han.

"Men jeg har tænkt mig at henvende mig til nogle virksomheder og høre, om det kunne være noget, de kunne være interesserede i at hænge op på arbejdspladsen - enten ved at købe billederne eller ved at låne dem."

Klaus Bjerager bor på Frederiksberg, men har løbet morgenture i Dyrehaven, siden han i 1990'erne boede i Jægersborg. Foto: Signe Haahr Pedersen

Klaus Bjerager bor på Frederiksberg, men har løbet morgenture i Dyrehaven, siden han i 1990'erne boede i Jægersborg. Foto: Signe Haahr Pedersen

Efterhånden som flere har fået øjnene op for Klaus og hans fotograferende løbeture, lader det til at flere ser tabte ting i naturen. Nogle sender billeder til ham, de selv har taget. Andre tipper ham om, hvor der ligger noget, han måske kunne være interesseret i at forevige.

"Poesien opstår, når du oplever noget, du ikke forventede at opleve. Og så bliver jeg kun glad, hvis det jeg gør, kan sætte noget i gang hos andre," siger Klaus.

Til daglig arbejder Klaus Bjerager som selvstændig IT-konsulent. Derudover skriver han digte og spiller basketball på 30. år i SISU.

Publiceret 28 March 2019 12:00