"Det er kun de basale behov, der blive dækket, og medarbejderne har simpelthen ikke tid til det egentlige pædagogiske arbejde," siger Sarah Louise Eskildsen-Mortensen, der er med til at arrangere demonstrationen på Torvet i Hillerød. Arkivfoto: Søren Bidstup/ Scanpix Denmark

Smertegrænsen er nået: Forældre har fået nok af dårlige normeringer

Forældre over hele landet har kaldt sammen til demonstrationer lørdag den 6. april - og også i Hillerød bliver der demonstreret mod de lave normeringer i daginstitutionerne

Af
Martin Warming

Nok er nok. Tusindvis af forældre over hele landet har tilsyneladende fået nok af de dårlige forhold, som de oplever, når de afleverer deres børn i en daginstitution, og derfor har de nu kaldt sammen til demonstrationer rundt omkring i hele landet under overskriften 'Omsorg til vores børn NU!' på lørdag den 6. april.

Forældrene er utilfredse med normeringerne i daginstitutionerne og mener, at smertegrænsen for, hvor få pædagoger og medarbejdere, der kan være i daginstitutionerne, er nået.

Også på Torvet i Hillerød vil der blive demonstreret. Sarah Louise Eskildsen-Mortensen, der er med til at arrangere demonstrationen i Hillerød, forventer, at mindst 200-300 forældre vil troppe op. Og formentlig også endnu flere.

"Vi har nogle gode institutioner og pædagoger, men vi mærker alle sammen presset hver eneste dag. Der er nogle morgener, hvor man lige bliver ti minutter ekstra, når man afleverer sine børn, fordi der er så meget fart på. Jeg oplever nogle medarbejdere, som virkelig vil børnene, men jeg ved bare, at de ville kunne gøre meget mere for vores børn, hvis de fik luften og ressourcerne til det. Det opleves lidt som brandslukning. Det er kun de basale behov, der blive dækket, og medarbejderne har simpelthen ikke tid til det egentlige pædagogiske arbejde," fortæller Sarah Louise Eskildsen-Mortensen, der selv har to børn, der går i henholdsvis vuggestue og børnehave i Halsnæs Kommune.

Opstod på Facebook

Ideen til demonstrationerne opstod, da en mor fra Roskilde kommenterede på SF-politikeren Jacob Marks Facebook-profil, at nu måtte der gøres noget. Det skete efter, at Folketinget havde nedstemt er forslag om at drøfte minimumsnormeringer, og efter at DR 2 havde vist dokumentaren 'Hvem passer vores børn?'.

Moderen fra Roskilde oprettede derefter Facebook-gruppen 'Demonstration for minimumsnormeringer i daginstitutionerne'. Og så gik det stærkt. Flere end 21.000 personer har i skrivende meldt sig til gruppen.

"Vi bliver nødt til at have fokus på det her område. Problemet er, at vi sender nogle børn ud i skolerne, som faktisk ikke er klar til at gå i skole. Al forskning peger på, at det er de tre første år af ens liv, der er afgørende for, hvordan man bliver som voksen og menneske. Og hvis vi svigter børnene dér, så tør jeg næsten ikke tænke på, hvad det kan ende med. Der er så mange problemer med uro i skolerne, men børnene har jo lært, at de skal råbe højt, hvis de vil have deres behov dækket, så det er ikke så mærkeligt," siger Sarah Louise Eskildsen-Mortensen, der også sidder i styregruppen for de landsdækkende demonstrationer.

Et forældreopråb

"Jeg ved, at de fleste lokale politikere meget gerne vil have flere pædagoger i daginstitutionerne, men at de er låst af det budgetloft, der er fra Christiansborgs side. Så selv om de på Christiansborg siger, at det er kommunernes prioriteringer, den er gal med, så passer det ikke helt. Kommunerne har simpelthen ikke muligheden for at prioritere, fordi de er låst af alle mulige krav fra Christiansborg," siger Sarah Louise Eskildsen-Mortensen.

Demonstrationen på Torvet i Hillerød starter klokken 13. Der vil blandt andet være underholdning for børn og boder, hvor man kan købe kaffe og kage. Hele programmet er endnu ikke på plads, men der vil også være taler fra blandt andre forældre og fagpersoner. Politikere er mere end velkommen til at deltage i demonstrationen, men de får ikke taletid, understreger Sarah Louise Eskildsen-Mortensen.

"Det her er ikke en politisk bevægelse. Det er en forældrebevægelse og et forældreopråb," siger hun.

Du kan læse mere om demonstrationerne på Facebook-gruppen 'Demonstration for minimumsnormeringer i daginstitutioner'.

Publiceret 29 March 2019 04:00