Annoncørbetalt indhold

Fordele og ulemper ved at bo i lejebolig

Der er fordele ulemper ved alle slags boligtyper, hvad end der er tale om ejer, lejer eller andelsbolig. I tider hvor boligmarkedet er svært at tyde, og der måske hersker sælgers marked, så kan det som boligsøgende være et fristende alternativ at tilflytte en lejebolig, frem for en ejerbolig.

Nedenfor er fordele og ulemper ved at bo i en lejebolig behandlet, og hvad du som lejer og tilflytter skal være særligt opmærksom på, ved indgåelse af en lejeaftale på en bolig.

Disse fordele kan der være ved at tilflytte en lejebolig:

Nemme at fra- og tilflytte - En soleklar fordel ved lejeboligen er klart at det er en super fleksibel boligform, der gør det nemt for lejer både at til- og fraflytte. Samme fleksibilitet oplever man ikke ved ejerboliger, hvor det for de fleste er er en forudsætning at få solgt sin bolig, inden der er økonomisk mulighed for at erhverve sig en ny. En process der afhænger af mange faktorer, og som til tider kan være tidskrævende proces.

Udlejer står for vedligeholdelse - Endnu en fordel er det faktum, at i langt de fleste tilfælde så er udlejer ansvarlig for vedligeholdelse af boligen, hvilket betyder at du som beboer kan leve bekymringsfrit, uden at skulle tænke over løbende vedligeholdelse og andre boligomkostninger.

Godt alternativ til et udfordret ejerboligmarked - Ejerboligmarkedet kan på flere være udfordrende for køber. Specielt i de større byer har boligmarkedet indtil for ganske kort tid siden oplevet en stigning i priserne, mens udbuddet og liggetiderne er blevet tilsvarende mindre. Det kan derfor være en fordel at tilflytte en lejebolig, hvis tilstandene på boligmarkedet resulterer i priser der kunne tyde på, at markedet er ved at være på sit højeste. I sådan et tilfælde er tålmodighed og en lejebolig en stor økonomisk fordel.

Kræver ingen udbetaling - I forlængelse af ovenstående, så er det en fordel at man ved lejeboliger ikke er nødsaget til at lægge en udbetaling, som det er tilfældet ved ejerbolig. Udbetalingen er toneangivende for hvor stort et lån du kan optage, og derved hvilken bolig du har mulighed for at købe. Ved lejeboligen er der kun tale om et indskud ved indflytning, der dog typisk er i sådan et størrelsesorden, at det ikke anses som afgørende for hvorvidt lejeren økonomisk har mulighed for at tilflytte en bolig eller ej.

Ingen omkostninger til lån eller boligskat - Slutteligt er det en fordel, at du som lejer ikke skal betale omkostninger til optagelse af lån. Det er dyrt at optage lån, og det er en omkostning der ikke må negligeres ved køb af ejerbolig. Dertil kommer der løbende boligskat, hvilket du igen som lejer ikke skal betale.

Disse ulemper kan der være ved at tilflytte en lejebolig:

Lejeboliger: Den dyreste boligform - En kedelig ulempe ved lejeboliger er at det kan anskues som værende den dyreste boligform. Det er tilfældet, fordi at de udgifter du har til leje aldrig kommer igen, man sparer derfor ikke huslejen op, som det er tilfældet med ejerboliger, hvor huslejen er udgjort af afdrag på boliglånet.

Det kræver tilladelse at ændre boligen - Slutteligt, så er det en udfordring at du som lejer ikke har kontrol over dispositionen af boligen. Du skal derfor have tilladelse af udlejer til at foretage modifikationer på boligen, hvilket kan betyde afslag eller andre komplikationer.

Godt råd på falderebet -

Tjek §11 - Som lejer er det ALTID super vigtigt at gennemlæse hele lejekontrakten, men især §11, eftersom det er her lejekontraktens særlige vilkår (såfremt der er særlige vilkår) vil fremgå af. I §11 vil lejekontraktens særlige vilkår som sagt fremgå af, og det er her afvigelser fra den generelle lovgivning på området er præsenteret. Det er derfor uhørt vigtigt som lejer at være særligt opmærksom på forholdene heri.