Annoncørbetalt indhold

På jagt efter din næste lejebolig?

Sådan undgår du at blive snydt

Er du én af de mange danskere, der med lys og lygte leder efter en lejebolig, der er til at betale, kender du helt sikkert allerede til annoncer, der lover guld og grønne skove! Men læser du nærmere, er der ofte pludseligt underlige og uigennemskuelige ekstraudgifter og krav til lejeren, som kan være svære at leve op til.

 

Foråret er i den grad højsæson for boligsøgning i de større danske byer, og presset bliver kun større hen over sommeren, når landets mange studerende leder efter studiebolig inden studiestart i august og september.

 

Det får mange til at skrive under på kontrakten knap før, man har set både lejlighed og udlejer an. Ofte kræver udlejere, at du indbetaler depositum i god tid inden indflytning, så for ikke at miste sin plads som nummer 1 i køen, kommer mange til at sige ja til lidt for meget - med store konsekvenser.

 

Hav is i maven og tjek op på udlejer

 

De fleste finder værelser og lejligheder til leje på det private marked - og det giver god mening, da boligselskabernes ventelister til lejeboliger er af nærmest bibelsk udstrækning. Men med privat udlejning er der større risiko for at blive snydt - både i forhold til dine rettigheder og i forhold til leje og depositum. Der er højst sandsynligt tale om kriminel udlejning, hvis udlejer beder om kontant betaling - og du kan dermed risikere at stå uden tag over hovedet fra den ene dag til den anden!

 

Forlang derfor at se udlejerens bolig dokumentation og tjek op på den offentlige hjemmeside Tinglysning.dk, så du kan sikre dig, at udlejer faktisk står som ejer af boligen. Spørg også ind til udlejers bolighistorie (hvor længe har personen boet i eller ejet lejligheden, hvorfor udlejer personen sin lejlighed osv.) og bed om at se udlejers lejekontrakt.

 

Sørg altid for at se lejligheden med egne øjne og at møde udlejer i egen person. Kan du ikke tage til den anden ende af landet, så få eventuelt en god ven til at se lejligheden for dig, hvorefter du kan tale eller skype med udlejer.

 

Dine alarmklokker bør ringe, hvis udlejer ikke forlanger et depositum eller hvis depositummet er unaturligt højt. Som regel skal depositum svare til opsigelsesperioden, for eksempel tre måneders husleje. Tre måneders husleje kan være et stort beløb at lægge på én gang, så du bør derfor i god tid få overblik over de bedste og billigste lån på Sambla.se, så du kan sikre sikre dig en lejebolig, hvor alt stemmer på juridisk vis.

 

Overvej alternativer til lejebolig

Boligmarkedet i de større danske byer er præget af at antallet af ejerboliger stiger, mens markedet for lejeboliger bliver stadigt mindre. Overvej derfor at gå efter andelsboliger, da du her kan sikre dig en lav månedlig ydelse samtidig med at du slipper for tidsbegrænsede kontrakter og den private udlejers underlige luner og skrappe krav til for eksempel nyindretning.

 

Du behøver ikke have vundet i lotto eller have spinket og sparet hver en øre for at kunne betale for en andelsbolig. Det er nemt at sælge en andel igen og det er dermed noget af det sikreste at optage lån til. Undersøg derfor så hurtigt som muligt dine muligheder for at skrive dig op til en andelsbolig og lån penge til lav rente, så du får de bedste chancer for at få fingrene i drømmeboligen.