Arkivfoto

Arkivfoto

Utryg far:

Letbane-tog kørte over, efter bommene var gået op

Flere borgere i Hjortshøj bemærkede lørdag, at et letbane-tog kom kørende, imens bommene var oppe. Aarhus Letbanes kommunikationschef oplyser, at det er usædvanligt, men at reglerne er fulgt til punkt og prikke

Af
Jonas Wrede Hansen

Kan man lade sine børn færdes trygt i Hjortshøj, efter letbanen er kommet til byen. Det spørger Jacob Vester sig selv om, efter han i lørdags var vidne til en ifølge ham selv meget foruroligende oplevelse. Da han kort efter klokken 15 holdt stille ved letbane-overskæringen på Virupvej i centrum af Hjortshøj tæt på letbane-stoppet, kom letbane-toget kørende med 15 til 20 kilometer i timen, efter bommene var gået op.

"Jeg synes ikke, det er særlig trygt. Der kunne være børn, som gik over, imens letbane-toget kom kørende," fortæller Jacob Vester til Lokalavisen Aarhus, som bor i byen og er far til to børn.

Han fortæller desuden, at bommene var nede i omkring fem minutter, uden at der kom et tog. Det var få sekunder efter, at bommene var gået op, at toget kom kørende.

"Der var flere personer, som gik over overskæringen, imens bommene var nede, fordi de kunne se, at der ikke kom et tog. Vi var mange biler, der holdt i kø, så jeg var ikke den eneste, der så det," fortæller Jacob Vester, som også oplyser, at der blev hylet godt og grundigt i letbane-togets horn, da det passerede overskæringen, uden bommene var nede.

Reglerne er fulgt til punkt og prikke

Aarhus Letbane bekræfter over for Lokalavisen Aarhus, at der lørdag eftermiddag ved 15-tiden var et tog, som passerede overskæringen på Virupvej i Hjortshøj, efter bommene var gået op. Kommunikationschef Jens Velling oplyser dog, at der var tale om en meget usædvanlig episode, som sker meget sjældent.

"Det er en situation, hvor vi har et køretøj, der har en teknisk fejl, så vi bliver nødt til at tage det ud af drift. I den forbindelse kører toget med så lav fart, at den måde, man udløser bommene på, ikke fungerer optimalt. Når toget kører frem, bliver det udløst, at bommene skal gå ned, men toget når ikke frem, før bommene er gået automatisk op," forklarer Jens Velling og uddyber, at bommene er indstillet til automatisk at gå op igen i tilfælde af, at de er blevet udløst til at gå ned ved en fejl.

Ifølge kommunikationschefen har togene i sådan en situation faktisk lov til alligevel at køre frem.

"Chaufføren skal køre langsomt over med 15 til 20 kilometer i timen, imens han tyfonerer. Altså giver det her lydsignal," fortæller han og påpeger, at det lyder som om, at reglerne er fulgt til punkt og prikke ved episoden i lørdags.

Samtidig vil Jens Velling gerne gøre det klart, at det er meget farligt at gå over skinnerne, imens bommene er nede.

"Det er klart, at det skal man ikke. Det svarer til at stå for rødt lys ved en vej og så tænke: 'der kommer ikke nogen, så nu går jeg over'. Med tog er det bare endnu farligere. Toget kommer endnu hurtigere, end du forventer, og det er faktisk mere lydsvagt end en bil. Og så kan man selv regne ud, at det er endnu værre at blive kørt ned af et tog end en bil," lyder det fra Aarhus Letbanes kommunikationschef.

Publiceret 06 May 2019 12:20