Kunderne er trætte af tiggere ved indgangen til Veri Centret, så nu er der kommet et nyt skilt op.

Kunderne er trætte af tiggere ved indgangen til Veri Centret, så nu er der kommet et nyt skilt op. Foto: Anders Michaelsen

Tiggeri forbudt:

Storcenter træt af gademusikanter og tiggere

Butikscenteret i Vejlby-Risskov har fået sat et nyt skilt op, der skal holde harmonikaspillere og tiggere fra at sidde ved indgangen til centeret

Af
Anders Michaelsen

Tiggeri Der plejer at sidde en med et instrument og en taske med småmønter ved indgangen til Veri Center. I dag sidder der ikke nogen. Til gengæld er der kommet et skilt op samme sted, som skal signalere, at det nu er slut med at trække harmonikaen frem ved indkøbscentrets parkeringsplads.

For kunderne er blevet godt gammeldags trætte af tiggere og gademusikanter og har derfor givet udtryk overfor centeret, at de har følt sig utrygge eller generet, af de formodet østeuropæere, der har siddet foran indgangen til butikscentret.

"Vi har simpelthen fået så mange klager over romaer og andre østeuropæere, som sidder og spiller på harmonika og bare sidder derude med hænderne fremme. Det gider folk ikke, når de kommer og besøger vores center," siger Michael Kaufmann Petersen, der er indehaver af tøjforretningen Victor og formand i centerforeningen.

"Så vi har taget kontakt til vores udlejer og bedt dem om at gøre noget ved det. Det er så blevet til sådan et skilt, så man har noget at henvise til, når man går ud og siger, 'du må altså ikke være her'," forklarer Michael Kaufmann Petersen.

Det er Michael Kaufmann Petersen, formand i Veri Centerets centerforening, der har modtaget mange af kundernes klager.

Det er Michael Kaufmann Petersen, formand i Veri Centerets centerforening, der har modtaget mange af kundernes klager. Arkivfoto.

'Grænseoverskridende tiggere'

Tiggerne, som kunderne og centeret formoder, er østeuropæere eller romaer, bliver ifølge Michael Kaufmann Petersen sat af i en varevogn om morgenen og sidder der så hele dagen, indtil de bliver samlet op igen.

"En ting er irritation, men en anden ting er, at de nogle gange er enormt svære at komme forbi, fordi de går ind foran én. De er meget grænseoverskridende. Det synes jeg, og det synes vores kunder også, de er, og det er derfor, vi gerne vil have dem væk igen," siger centerformanden.

"Og så har vi også kunder, der bliver decideret ophidset over, at de står derude, fordi de overhovedet ikke synes, det duer til vores center, og det kan jeg kun give dem ret i", siger Michael Kaufmann Petersen.

De eneste, centeret har en aftale med, er Hus-Forbi-sælgere, som man af og til kan spotte ude foran på parkeringspladsen.

"De (Hus-Forbi) har henvendt sig og fået lov til at stå derude. Og det er de samme gutter, som folk kender, der står ved indgangen. Og de tigger heller ikke - de sælger en vare, og folk ved, hvad det går ud på. Men det andet det gider vi altså ikke," siger Michael Kaufmann Petersen.

Ingen klager den seneste måned

Hos Veri Center har man ikke anmeldt de tiggere, der har siddet ved centeret til politiet i første omgang, da centeret selv har villet løse problematikken. Men centerforeningens formand, Michael Kaufmann Petersen, forklarer også, at man vil tage fat i politiet, hvis tiggeriet fortsætter på parkeringspladsen. Centerets egen indsats har dog ifølge formanden umiddelbart haft en effekt, den lille måned skiltet har hængt ved indgangen.

"Jeg kan i hvert fald sige, at jeg ikke har fået nogen klager den sidste måned. Det er det, jeg kan måle det på, og jeg har som sådan heller ikke observeret nogen derude i mellemtiden," siger Michael Kaufmann Petersen.

Tiggeri eller betleri, som det hedder i straffelovens paragraf 197, er ulovligt, og i 2017 skærpede man til og med loven for tiggeri ved gågader, stationer, supermarkeder og offentligt transportmidler, som også var det, der i loven blev kaldt 'utryghedsskabende tiggeri'. Skærpelsen betød, at politiet fremadrettet uden advarsel kan anholde personer, der tigger ved førnævnte steder.

På trods af skærpelsen er det dog ikke mange sigtelser, man har foretaget for tiggeri hos Østjyllands Politi. I 2019 har man indtil videre kun lavet en enkelt sigtelse for betleri mod en mand, der tiggede ved Telefontorvet. Her var det politiet selv, der opfangede situationen.

Og det er heller ikke mange anmeldelser politiet modtager, som opfordrer til, at man anmelder tiggeri, hvis man ser det.

Publiceret 29 May 2019 06:00