Forfatter skriver om pædofili: "Jeg har været nervøs for at støde nogen"

Anne Cathrine Bomann håber, hendes nye roman 'Hvad ingen ved' kan være med til at forebygge overgreb på børn

Af
Mette Dolmer Thygesen

Hvordan reagerer en populær ung mand, hvis han oplever pædofile lyster hos selv og kæmper imod at begå overgreb?

Det undersøger den psykologuddannede forfatter Anne Cathrine Bomann i sin nye roman 'Hvad ingen ved', hvor hun tager fat på det svære emne, som mange har berøringsangst over for, nemlig pædofili.

Og pædofilien bliver i hendes bog altså ikke set fra offerets synspunkt, men i stedet oplevet gennem 19-årige Jonas, som pludselig opdager den skræmmende, mørke side ved sig selv, at han udvikler forbudte følelser over for en 11-årig dreng.

"Jeg skrev bogen, fordi jeg blev grebet af figuren Jonas, som er en sympatisk fyr med en normal familiebaggrund. Men han bliver en del af en af de mest forhadte grupper mennesker, der findes. Det clash, synes jeg, var spændende at undersøge".

Hun mener ikke, der er nogen emner, en forfatter ikke må skrive om. Litteratur er for hende en mulighed for at belyse problematiske forhold, og hvis først visse ubærlige emner bliver forbudte at skrive om, så mener hun, at både samfundet og litteraturen bliver fattigere.

Forebygge overgreb

Undervejs i arbejdet med bogen gik det samtidig op for Anne Cathrine Bomann, at bogen måske kan hjælpe nogle af de pædofile, som oplever, at deres fantasier og lyster retter sig mod børn, men som ikke ønsker at handle på det, og som kæmper imod af alle kræfter. Hun har derfor også skrevet et efterord, hvor hun henviser til, hvor pædofile kan få hjælp i form af anonym oplysning, rådgivning og henvisning til behandling. Det handler altså om at hjælpe dem, som tiltrækkes af børn imod deres vilje og for alt i verden undgå, at de handler på det - og dermed forebygge potentielle overgreb på børn.

"Jeg er ikke sikker på, man kan forebygge pædofili - måske i visse tilfælde hvis der sættes tidligt ind i familier med omsorgssvigt, overgreb osv. - men man kan forebygge overgreb, hvis pædofile får hjælp noget før," siger hun.

Nervøs for at støde nogen

Det var dog ikke uden en anspændt følelse i maven, at hun udgav sin bog:

"Jeg har selvfølgelig overvejet og været nervøs for, om jeg kom til at støde nogen eller ligefrem blive taget til indtægt for en blåstempling af pædofili ved at skrive bogen. Men jeg venter stadig på den reaktion. Foreløbig har folk været rigtig søde. Så måske er tiden rigtig til at skrive om det - måske er vi mere parate til at tale om det, end vi var for 10-20 år siden," siger hun.

Hun understreger dog, at 'Hvad ingen ved' ikke er en bog om pædofili, men en bog om at tale om det at have hemmeligheder for sine nærmeste og om etik og moral og meget andet. Og så handler det om at sætte gang i tanker og samtaler omkring, hvad der er rigtigt og forkert - for eksempel om man kan siges at være et ondt menneske, hvis man har nogle såkaldt forkerte tanker, men ikke handler på dem.

Publiceret 19 June 2019 07:00