Mange - blandt andet Bedsteforældre for Asyl - har gjort opmærksom på elendige forhold for børn på Udrejsecenter Sjælsmark i Hørsholm. Nu skal børnene flyttes til et nyt familiecenter.

Mange - blandt andet Bedsteforældre for Asyl - har gjort opmærksom på elendige forhold for børn på Udrejsecenter Sjælsmark i Hørsholm. Nu skal børnene flyttes til et nyt familiecenter. Arkivfoto: Fred Jacobsen

Ny regering:

Børnefamilier ud af Sjælsmark

Og borgmester Morten Slotved øjner nu en chance for at udrejsecentret lukkes helt

Af
Fred Jacobsen

I den politiske forståelse mellem Socialdemokratiet (S), Socialistisk Folkeparti (SF), Radikale (R) og Enhedslisten (EL), som gør, at socialdemokraten Mette Frederiksen bliver den anden kvindelige statsminister i Danmark efter Helle Thorning-Schmidt, er der enighed om, at Udrejsecenter Sjælsmark i Hørsholm ikke er et godt sted for børn.

Børnefamilierne skal derfor samles et andet sted, som endnu ikke er navngivet. Den socialdemokratiske mindretalsregering fastholder imidlertid "de grundlæggende principper i asylsystemet". Det betyder, at asylansøgere, der har fået afslag på deres ansøgning, skal ud af landet.

"Det ændrer imidlertid ikke på, at børnene er uden skyld i den situation de står i, og at de nuværende forhold for børn derfor skal forbedres på en måde, der understøtter, at børnene får så normalt et hverdagsliv som muligt," hedder det i 'forståelsen', der har fået titlen 'Retfærdig retning for Danmark'.

Institutionen har fejlet

Der står ikke noget konkret om, hvor børnefamilierne skal være, når det ikke er Sjælsmark, men en ny regering "er af den overbevisning, at det indenfor det formål vil være muligt at finde en mere hensigtsmæssig lokalitet for et udrejsecenter kun for børnefamilier end Udrejsecenter Sjælsmark", hedder det i aftalen, hvor man også på side 16 kan læse, at det ny udrejsecenter "skal indrettes efter anbefalinger fra Røde Kors og Ombudsmandens rapport vedrørende forholdene i Sjælsmark."

Sjælsmark har jo ikke været en succes. Så jeg håber, fornuften sejrer

Borgmester Morten Slotved er glad for, at der nu er en løsning på vej for børnene.

"Den institution har fejlet, så det er fint, at Socialdemokratiet ny selv rydder op i det morads, de selv har skabt," siger Morten Slotved, der henviser til et hav af underretninger, Hørsholm Kommune har modtaget, fordi børn mistrives i centret.

Kriminelle udviste til Sjælsmark?

Hvad det så skal ske med Udrejsecenter Sjælsmark, må henstå i det uvisse: I aftalen kan man læse, at den ny regering vil arbejde på at få kriminelle udvisningsdømte hurtigere ud af landet og vil iværksætte en undersøgelse af, hvor kriminelle udvisningsdømte så skal placeres så længe de opholder sig i Danmark.

Borgmester Morten Slotved (K) håber ikke, det bliver Sjælsmark, men synes situationen er "spændende".

Håber på lukning

"Mange politikere har indset, at det ikke går med et indrejsecenter tæt på et udrejsecenter. Det er jo sådan, at de indrejsende opdrages af de udrejsende. Socialdemokratiet har sat det her eksperiment i gang, det er gået galt, nu må de også rydde op," siger Slotved til Ugebladet og henviser til, at Center Sandholm kun ligger få km fra Sjælsmark. Og han øjner nu en reel mulighed for, at Sjælsmark kan lukkes ned.

"Det vil jo være det eneste rigtige. Sjælsmark har jo ikke været en succes. Så jeg håber, fornuften sejrer," lyder det fra Hørsholms borgmester.

Der har ellers været forlydende fremme om, at de Radikale ønsker kriminelle udvisningsdømte flyttet fra Kærshovedgård ved Ikast til Sjælsmark. Det tror det radikale folketingsmedlem og tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard dog ikke på.

"Det tænker jeg ikke umiddelbart ligger i kortene, da det kun er børnefamilierne, som vi har aftalt at rykke ud af Sjælsmark," skriver Lidegaard i en sms til Ugebladet.

Publiceret 26 June 2019 12:10