Karina Børner Meyer-Kristensen og Ole Redder. I det fjerne anes det flydende shelter, som de svømmede ud til 5. juni. Efterfølgende blev de begge syge, Ole meget alvorligt. Fotos: Kim Larsen.

Karina Børner Meyer-Kristensen og Ole Redder. I det fjerne anes det flydende shelter, som de svømmede ud til 5. juni. Efterfølgende blev de begge syge, Ole meget alvorligt. Fotos: Kim Larsen.

Alvorligt syg efter badetur

Ole Redder og Karina Børner advarer mod at bade ved Hvide Klint, selvom vandmålinger viser god badevandskvalitet

Af
Kim Larsen

BADEFORHOLD På venstre side af stien, der fører ned til stranden ved Hvide Klint, står et informationsskilt opsat af Halsnæs Kommune. Det er let at overse, for det er nærmest skjult i høj bevoksning.

Hvis man skulle få øje på skiltet, og vælger at forcere brændenælder og andre vækster, så kan man læse en "badeprofil" for badestedet Hvide Klint. Her står under punktet 'Beskrivelse af forureningskilder':

"Overløb Spildevand. Det frarådes at bade 3 døgn efter kraftig regnskyl. Forventes 1 forurening pr. badesæson."

Informationstavlen, med advarsel om at badeved Hvide Klint i op til tre dage efter kraftigt regnskyl, står godt skjult i høj bevoksning. Halsnæs Kommune lover nu at få ryddet omkring informationstavlen.

Informationstavlen, med advarsel om at badeved Hvide Klint i op til tre dage efter kraftigt regnskyl, står godt skjult i høj bevoksning. Halsnæs Kommune lover nu at få ryddet omkring informationstavlen.

Svømmetur til Havhytten

Karina Børner Meyer-Kristensen er - eller rettere har været - en flittig bruger af det flydende shelter Havhytten, som ligger ude på fjorden ved Hvide Klint. Lige siden shelteret blev 'sat i søen' i 2016, har hun hver sommer besøgt Havhytten mange gange. Hun er gået gennem vandet for at komme derud - har sågar forsynet shelteret med en topmadras.

Grundlovsdag onsdag 5. juni havde hun inviteret sin gode ven Ole Redder med en tur ud i shelteret:

"Normalt kan man gå derud, men i år ligger shelteret længere ude, så vi måtte svømme det sidste stykke," fortæller Karina Børner.

Da de to nåede frem, var stigen væk, og Ole fik revet hul på sit ben, da han skulle op på shelteret.

"Et par dage efter, om fredagen, måtte jeg køre hjem fra arbejdet, fordi jeg ikke havde det godt. Jeg frøs og fik feber, jeg havde det virkeligt dårligt - plejer ellers aldrig at være syg. Om aftenen ringede jeg 1813, som valgte at sende en ambulance - jeg kan slet ikke huske turen i ambulancen," fortæller Ole Redder og fortsætter:

"Jeg havde meget høj feber og var tæt ved at dø. Jeg var indlagt en hel uge og fik drop med penicillin. Jeg havde fået rosen, en bakteriel hudinfektion, som lægen mener er en følge af badeturen og såret på benet."

"Jeg kommer aldrig til at bade i det vand igen," fastslår Ole Redder.

Mens Ole var indlagt, måtte Karina Børner en tur til lægevagten, hvor hun fik konstateret både blærebetændelse og underlivsbetændelse og måtte i behandling med to forskellige penicillin-præparater.

Hun er overbevist om, at det er badeturen ved Hvide Klint, der har gjort hende syg.

Det er først efter den famøse grundlovstur i vandet, at de to er blevet opmærksomme på det tilgroede informationsskilt.

"Det er godt skjult, man ser det jo ikke, og der er ellers vigtige informationer," påpeger Karina Børner og tilføjer:

"Det er først her bagefter, at vi er blevet opmærksomme på, at det frarådes at bade ved Hvide Klint i tre dage efter kraftigt regnskyl. Men hvem holder regnskab med, om det indenfor tre dage har regnet kraftigt. Det kan jeg da ikke huske. Og hvad er kraftig regnskyl?"

"Der burde være totalt badeforbud ved Hvide Klint. Man kan ikke lægge ansvaret over på den enkelte," mener Ole Redder.

Et par tyske børnefamilier hyggede sig tirsdag i vandkanten tæt ved, hvor der kan forekomme overløb af kloakvand i forbindelse med kraftige regnskyl.

Et par tyske børnefamilier hyggede sig tirsdag i vandkanten tæt ved, hvor der kan forekomme overløb af kloakvand i forbindelse med kraftige regnskyl.

Mensvi taler sammen hygger et par tyske børnefamilier sig i strandkanten - børnene sopper rundt i vandet, mens de voksne mænd har bevæget sig et godt stykke ud - helt til knæene.

Det er blot to dage siden, at det regnede kraftigt i Frederiksværk-området. Det har de tyske turister nødvendigvis ikke oplevet. Men de har sikkert heller ikke set skiltet, hvor der advares mod at bade efter kraftigt regnskyl. Og havde de kæmpet sig vej til skiltet, havde de nok ikke fået noget ud af det - for advarslen står kun på dansk.

Alle målinger viser god kvalitet

Halsnæs Avis har bedt Lis Vedel, leder af Natur og Miljø, Halsnæs Kommune, om en kommentar:

"Først og fremmest er vi kede af at høre om det forløb, som Ole Redder har været igennem. Hvorvidt det skyldes dårlig badevandskvalitet, kan man aldrig med sikkerhed fastslå, men vi kan sige så meget, at der ikke er indikationer på dårlig badevandskvalitet i dagene omkring den 5. juni," siger Lis Vedel og fortsætter:

"Målinger henholdsvis den 22. maj og den 11. juni viser en god badevandskvalitet ved Hvide Klint. Samtidig var der i dagene op til den 5 juni stort set ikke nogen nedbør i Halsnæs, og derfor er det ikke sandsynligt, at der har været overløb fra kloaker, som midlertidigt har forringet kvaliteten mellem de to målinger."

"Generelt kan vi i øvrigt sige, at badevandskvaliteten ved Hvide Klint er god. Alle målinger i 2018 og i 2019 viser en god kvalitet, og man kan under normale omstændigheder derfor roligt besøge vores shelter."

"Når det er sagt, så er vi enige i kritikken af, at der ikke ryddet godt nok omkring skiltet, der advarer ved kraftigt regnvejr, hvilket gør det let at overse. Det vil vi få rettet op på i denne uge. Vi vil også sørge for senere at opsætte et skilt på engelsk," lover Lis Vedel.

Publiceret 01 August 2019 13:35