Alle de tilstedeværende havde svært ved at holde tårene tilbage, da Godhavnsdrengene endelig fik sin undskyldning. Her ses statsminister Mette Frederiksen sammen med formanden for Godhavnsdrengene Poul Erik Rasmussen Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Alle de tilstedeværende havde svært ved at holde tårene tilbage, da Godhavnsdrengene endelig fik sin undskyldning. Her ses statsminister Mette Frederiksen sammen med formanden for Godhavnsdrengene Poul Erik Rasmussen Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix. Ritzau Scanpix

Mette Frederiksen i tårer: Godhavnsdrenge fik ENDELIG en undskyldning

Ét ord. Det er, hvad Godhavnsdrengene i 14 år og 72 dage har kæmpet for. Tirsdag faldt ordet endelig

Af
Jeppe Helkov

Undskyld Man skulle ikke tro, at det er er så svært. Svært at beklage hvis man har gjort noget forkert. Men ikke desto mindre har Godhavnsdrengene måttet kæmpe ufattelig hårdt for at få, hvad kun de mest kyniske mennesker kan være uenig i, at de fortjener. En undskyldning.

Tirsdag faldt det forløsende ord så endelig.

"I har ventet længe, og nu skal I saftsuseme ikke vente længere. På vegne af vores fortid, nutid og på vegne af vores fælles fremtid, vil jeg gerne se hver eneste af jer i øjnene og sige det eneste rigtige. Undskyld for den uret, der er gjort mod jer og jeres kære. For dem der er her, og dem der var her, og dem der følger efter. På vegne af Danmark, UNDSKYLD," sagde en dybt berørt statsminister Mette Frederiksen, der havde inviteret Godhavnsdrengene og pårørende ind på Marienborg som de første officielle gæster i hendes regeringstid.

Første officielle gæster

"Jeg har glædet mig af hele mit hjerte. Der er ikke nogen, jeg hellere ville have besøg af end jer. Jeg var ikke et sekund i tvivl om, at Iskulle være de første officielle gæster, jeg skulle tage imod på Marienborg," sagde statsministeren videre.

Undskyldningen faldt til de børn, der var anbragt på børnehjemmet Godhavn i Tisvilde fra 1947 til 1976. Her blev de udsat for fysisk og psykisk vold. De blev seksuelt misbrugt, ligesom de blev udsat for medicinske forsøg. Alligevel har skiftende regeringer afvist at give dem en officiel undskyldning, ligesom en erstatningssag i 2017 blev afvist med henvisning til forældelsesfristen.

Ellemann nægtede

I 2016 sagde den daværende social- og indenrigsminister Karen Ellemann følgende:

"En undskyldning i Danmark er konkret, og det giver mening, at politikere og administratorer undskylder for overgreb og svigt, de selv har begået. Stedfortræder-undskyldninger, hvor man undskylder på vegne af andre, giver ikke mening. Man kan sige undskyld for det, man selv er ansvarlig for – ikke for, hvad andre har været ansvarlige for."

Men tirsdag den 13. august 2019 skiftede det officielle Danmark så endelig mening.

"Det er en dag i retfærdighedens tegn og fællesskabets tegn. Der kommer en dag, og i dag er jeres dag," sagde Mette Frederiksen fra talerstolen.

Blev fjernet fra forældre

"Børn blev fjernet fra deres mor og far. I stedet for støtte og undervisning blev I sat til arbejde ingen spinkel børnekrop kan klare. I stedet for omsorg fik I tæsk. Den dag i dag må vi spørge os selv, hvordan det kunne lade sig gøre," fortsatte statsministeren, mens tårerne pressede sig på.

"I mistede den ene barndom, vi har i vores liv. Mange af jer er vokset op i skyggen uden håb og en plads i solen. Et sted hvor børn ikke var børn, fordi de voksen ikke var voksne. Det I har gennemlevet er et af de mørkeste kapitler i vores historie. Det er i modstrid, til alt det Danmark står for. Tryghed, lighed og retfærdighed," sagde Mette Frederiksen, før det forløsende ord 'undskyld' endelig lød.

En masse forsvandt

Derfor var det også en tydelig berørt formand for foreningen Godhavnsdrengene, Poul Erik Rasmussen, der efterfølgende tog mikrofonen.

"Smerten og minderne forsvinder aldrig, men mon ikke det her giver en masse, der lige skal tænkes igennem. I mange år har man gået og gemt på den skyld nede i en kasse. Det behøver man sgu ikke mere. Det har statsministeren lige sørget for," sagde Poul Erik Rasmussen.

Publiceret 13 August 2019 14:02