De gamle lindetræer skal erstattes af fem nye lindetræer, der skal plantes ved siden af det nye sognehus. Foto: Martin Warming

De gamle lindetræer skal erstattes af fem nye lindetræer, der skal plantes ved siden af det nye sognehus. Foto: Martin Warming

100 år gamle lindetræer fældet: "Det er da med blødende hjerte"

Fem gamle lindetræer, der stor ved Hillerød Kirke, er blevet fældet for at gøre plads til nyt sognehus

Af
Martin Warming

Fem store lindetræer, der stod ved Hillerød Kirke på Østergade, er blevet fældet.

Kirken skal nemlig bygge et nyt sognehus, og de fem træer, der formentlig var over 100 år gamle, måtte altså lade livet, da de stod i vejen for byggeriet.

Det ærgrer Flemming Thornæs, der er formand for SF i Hillerød. Han har tidligere forsøgt at overbevise både kommunen og menighedsrådet om, at det var en rigtig dårlig ide at fælde de gamle lindetræer.

Men nu er det altså for sent.

"Jeg kørte ned til kirken mandag formiddag for at tage nogle billeder af de flotte træer, og så var det planen, at jeg efterfølgende, sammen med Danmarks Naturfredningsforenings lokalafdeling i Hillerød, ville tage en snak med menighedsrådet med den hensigt at få dem til at ændre på byggeplanerne, så de gamle træer kunne bevares. Men jeg kom for sent. De var nemlig allerede gået i gang med at fælde træerne, så det løb er desværre kørt," siger han til Hillerød Posten.

Gartnerne skar mandag de gamle lindetræer ned greb for gren. Foto: Martin Warming

Gartnerne skar mandag de gamle lindetræer ned greb for gren. Foto: Martin Warming

Erstattes af nye

De fem lindetræer, der var omkring 25 meter høje og som i den gamle lokalplan havde status som bevaringsværdige, skal ifølge den nye lokalplan erstattes af fem nye lindetræer, der skal plantes ved siden af det nye sognehus. Men det bliver slet ikke det samme, mener Flemming Thornæs.

"Det går jo rigtig, rigtig mange år - måske op til 75 år - før de nye træer bliver lige så store og markante som de gamle. Det er et grønt bybillede, som nu er forsvundet for os, der bor i Hillerød i dag. Dem, der vil opleve den samme volumen og udtryk, som de gamle træer havde, bliver vores børn og børnebørn. I SF synes vi, at det er begrædeligt, at man nu har fældet disse markante og majestætiske træer, der var med til at give Hillerød et grønt bybillede," siger Flemming Thornæs.

Med blødende hjerte

Sognepræst Ole Cæsar Jensen var også mødt op ved kirken, da gartnerne gik i gang med motorsavene mandag formiddag - og han brød sig da heller ikke om at se de gamle lindetræer blive skåret ned gren for gren.

"Det er da med blødende hjerte. Det er sådan set ikke det, vi ønskede, men det har været nødvendigt for, at vi kan komme til at bygge et nyt sognehus. I kirken prædiker vi, at der jo ikke er nogen genopstandelse uden døden, og sådan er det også lidt i dette tilfælde," siger Ole Cæsar Jensen til Hillerød Posten.

Det nederste af stammerne fra de gamle lindetræer bliver nu sendt videre til skulptør Finn Rune fra Hørsholm, der skal lave fem skulpturer ud af dem, som efterfølgende skal stå ved Hillerød Kirke.

Det ser lidt 'bart' ud uden de store lindetræer. Foto: Martin Warming

Det ser lidt 'bart' ud uden de store lindetræer. Foto: Martin Warming

Publiceret 20 August 2019 11:00