Et barn fra Børnehuset Pilegården er ramt af smitsom colibakterie, skriver TV2 Lorry. Foto: Adobe Stock

Et barn fra Børnehuset Pilegården er ramt af smitsom colibakterie, skriver TV2 Lorry. Foto: Adobe Stock patcharaporn1984 - stock.adobe.c

Sygt barn får børnehus til at øge fokus på hygiejne

Børnehuset Pilegården i Birkerød handlede omgående, da et barn blev syg af colibakterie, som førte til to dødsfald tidligere på måneden

Af
Mikkel Brøgger Petersen

SYGDOM I Børnehuset Pilegården i Birkerød er et barn blevet syg af en smitsom colibakterie. Det skriver TV2 Lorry.

"Efter at forældrende til det ramte barn kontaktede mig, ringede jeg straks til vores kommunallæge, som vi allerede har et tæt samarbejde med. Derefter har hun kontakten til Styrelsen For Patientsikkerhed og Statens Serum Institut. Vi har skærpet opmærksomheden på det, vi plejer at gøre, og er gået nøgternt og faktuelt til værks og tager opgaven meget alvorligt. Det ramte barn er ud fra min nuværende viden heldigvis i god behold og i bedring," siger den daglige leder Charlotte Maria Kjeldgaard Møller til TV 2 Lorry.

Styrelsen For Patientsikkerhed er særligt opmærksomme på bakterien, fordi den i sjældne tilfælde kan give nyresygdom. Det var nyresvigt som følge af colibakterien, der var skyld i, at to børn i København og på Fyn døde.

Børnehuset Pilegården følger Styrelsen for Patientsikkerheds vejledning og har derfor ikke haft grund til at lukke institutionen, som man valgte at gøre i Børnehuset Solstrålen på Fyn, hvor et barn døde.

Hygiejnereglerne for personale og børn har dog været ekstra meget i fokus, blandt andet ved at spritte dørhåndtag og vandhaner af, ligesom man bruger handsker, når man skifter ble.

"Vi har ekstraordinært valgt at gøre nogle ting for børnene, som de normalt selv får lov til for at mindske smittefaren. Det vil sige, øse op med fællesske, hælde vand op eller dele ud til andre børn," siger Charlotte Maria Kjeldgaard Møller til TV 2 Lorry.

Helt normal situation

Statens Serum Institut har tidligere meldt ud, at der hverken er tale om en epidemi eller om et usædvanligt højt antal smittede. Man opfordrer dog til udvidet hygiejne i perioden med den smitsomme bakterie.

"Det er en helt normal situation, og vi har ikke et udbrud. Det er yderst sjældent, vi ser tilfælde som de to tilfælde med nyresygdom. Men når det er sagt, er det en rigtig god anledning til at opgradere hygiejnen en smule, og så er information jo også altid godt," siger leder af afdeling for infektionsepidemiologi hos Statens Serum Institut, Steen Ethelberg, til TV2 Lorry.

Publiceret 24 September 2019 08:00