Skærmfoto fra DR Dokumentaren

Skærmfoto fra DR Dokumentaren "Børn hvor børn forsvinder" viser demonstration for politisk indgriben i de sociale problemer i Grønland.

Gentofte-børn må ikke bo hos familier i Tasiilaq

Ny statistik fra Grønlands politi viser, at hvert tredje barn i Gentoftes venskabsby Tasiilaq har været udsat for seksuelle overgreb, så nu er det slut med privat indkvartering, når Gentoftes børn skal på genvisit i foråret.

Af
Gry Brøndum

”Vi har siden 1990 haft denne her udveksling, hvor grønlandske børn kommer til Gentofte for at opleve Danmark og lære sproget, og de danske børn så besøger Grønland. Og vi har aldrig haft nogen sager hverken den ene eller anden vej,” fortæller kommunaldirektør Torben Frølich, der dog i denne uge har meldt ud, at nu er udvekslingen, som vi kender den, forbi:

Grønlands politis rapport

”Der kom en rapport torsdag fra Grønlands Politi og det har fået blandt andre Radio24syv til at spørge til sagen, men vi har sådan set haft det på dagsorden siden maj, hvor DR’s dokumentar kom,” fortæller Torben Frølich og henviser til dokumentaren ”Byen hvor børn forsvinder”, der zoomer ind på selvmord og overgreb og sociale problemer i Tasiilaq.

Se DR's dokumentar fra Tasiilaq her

8% af den grønlandske befolkning bor i Tasiilaq – omkring 3.000 mennesker - men byen har samtidig 27% af sagerne om overgreb – i alt er der anmeldt 191 sager – hvor særligt de 10-14 årige piger, oplever overgreb fra mænd i byen i alderen 15-30 år. Overgreb, der ifølge avisen Sertmitsiaq, typisk sker i hjemmene, og ofte i forbindelse med alkoholindtagelse.

Skærmfoto af DR Dokumentaren

Skærmfoto af DR Dokumentaren "Byen hvor børn forsvinder".

Læs mere om statistikken i den grønlandske avis Sermitsiaq

Ærgerlig over brud med tradition

”Og hvis vi skal betrygge de, der deltager i udvekslingen, så er det svært bare at negligere det,” siger kommunaldirektøren, der er ærgerlig over bruddet med den mangeårige tradition, fordi Gentoftes familier igennem alle årene har haft gode oplevelser med udvekslingen:

”De forældre, der har været med, har ofte deltaget mange år i træk og sendt flere søskende afsted på turen til Grønland, og vi bygger vores samarbejde med skolen i Tasiilaq på, at de også sikrer, at værtsfamilierne har de ressourcer, der skal til.”

Rapporten fra Grønlands Politi

Hvorfor bryde venskabets bånd hvis tilliden er der?

Villabyerne: Men hvis I ikke har haft bekymringer og dårlige oplevelser indtil videre, hvorfor så bryde venskabets bånd og den oparbejdede tillid ved at lukke ned for familiebesøgene i Grønland?

Torben Frølich: "Hele tanken med den nye løsning er at fastholde grundtanken i udvekslingen."

"Målet er, at børnene fra Gentofte skal tilbringe så meget tid som muligt med deres grønlandske kammerater og deres familier ved for eksempel fortsat at spise aftensmad i de grønlandske hjem, før de går i hallen eller lignende og sover. Men projektet kan kun fortsætte, hvis alle parter er trygge ved den måde, besøget foregår på."

Kommunaldirektør: Ingen underretninger om grønlandske børn

På spørgsmålet om, hvorvidt Gentofte Kommune har oplevet, at der har været grønlandske børn, der har deltaget i udvekslingen og vist tegn på mistrivsel, som vi burde have grebet ind over for, svarer Torben Frølich:

”Ikke hvad jeg ved af. Vi har jo haft en lang udveksling. Der er altid nogen, der får hjemve; og nogen der oplever det, som en meget fremmed oplevelse at komme til Danmark. Men vi har ikke oplevet noget, hvor der er kommet en underretning frem,” siger Torben Frølich

.

Alternativ indkvartering til foråret

Forældrene til børnene, som skal til Tasiilaq i april til næste år, bliver af kommunen indkaldt til møde i slutningen af oktober.

”Vi havde ingen intention om at gøre det her til en sag, men vi har tidligere talt med forældrene om, at med den viden, der nu er kommet frem, så er det svært at fastholde den model, vi hidtil har haft," siger Torben Frølich og fortsætter:

"Så nu prøver vi at finde en alternativ indkvartering på et vandrerhjem eller en skole, så det både er betryggende for forældre og samtidig fastholder de gode ting ved kulturmødet og genbesøget.

Publiceret 01 October 2019 13:49