Sandwichbutikken Bernth og Co er i gang med en større ombygning efter påbud fra kommunen.

Sandwichbutikken Bernth og Co er i gang med en større ombygning efter påbud fra kommunen. "Vi har meget seriøst overvejet at lukke eller flytte, fordi det er for bøvlet," siger medejer Sara Bernth. Foto: Danni Paulsen

Butiksejer raser over rigide regler:

Tvunget renovering skal løse ikke-eksisterende problemer

"Det, vi oplever, er stik modsat, hvad politikerne ellers prædiker om erhvervsvenlighed i Aarhus," siger ejer af Bernth & Co, der hår måttet lukke butikken i tre uger på grund af et påbud fra kommunen

Af
Danni Paulsen

I seks år har ægteparret Sara Bernth og Bo Marcussen drevet sandwichbutikken Bernth og Co i latinerkvarterets Borggade uden problemer.

Kunderne har været glade, stedet er blevet populært og ægteparret har gjort det til en fin forretning, som dog nu er lukket på grund af en omfattende renovering, der varer tre uger. Renoveringen sker ufrivilligt efter påbud fra kommunen, og ejer Sara Bernth er meget frustreret.

"Det er mindst tre uger uden nogen indtægt overhovedet. Den er tung for en lille forretning som vores," forklarer hun.

Sagen starter i 2017. Her bliver kommunen opmærksom på, at der er foretaget en mindre renovering af lejemålet i Borggade 12 uden byggetilladelse, og derfor stilles der krav om, at sandwichbaren skal lovliggøres efter bygningsreglementet.

Der skal laves niveaufri adgang til butikken, automatisk døråbning og en udbygning af handicaptoilettet, lyder nogle af kravene fra kommunen, der blandt andet også beder om, at lejemålet bliver brandsikret og lydisoleret, og at der etableres et ventilationssystem af hensyn til naboerne.

"Vi har åbent fra 11-16, bager brød og smører sandwiches. Det er det," understreger Sara Bernth modløst.

Det sker på trods af, at Bernth og Co aldrig har modtaget en eneste klage, og det frustrerer ejeren.

"Jeg vil gerne imødekomme, at handicappede kan komme ind, at vi ikke er til gene for overboen, og var der sod og lugtgener, skulle der også tages hånd om det. Men problemerne, der påpeges, eksisterer simpelthen ikke i den virkelige verden. De eksisterer kun på kommunens papir. Forretningen har ligget der i seks år uden at genere nogen overhovedet, og derfor synes vi godt nok, det er spild rigtig mange penge og rigtig meget tid," siger Sara Bernth.

Kommunen har krævet, at handicaptoilettet skal udbygges med fem centimeter. Foto: Danni Paulsen

Kommunen har krævet, at handicaptoilettet skal udbygges med fem centimeter. Foto: Danni Paulsen

Fem centimeter

En lang dialog med kommunen indledes, og både Sara Bernth og udlejeren, Aarhus Håndværkerforening, forsøger uden held at få dispensation for nogle af kravene.

Men der er ikke noget at gøre. Reglerne skal følges, lyder det fra kommunen, og i september 2019 ender det med et påbud. Det samme er tilfældet for de to naboer Vincaféen, der er i gang med renovering, og restauranten Passione, der angiveligt overvejer retslige skridt mod kommunen. Alle tre lejemål ejes og udlejes af Aarhus Håndværkerforening.

Nu får Bernth og Co en ordentlig overhaling for at efterkomme kravene. En overhaling, der koster mindst 450.000 kroner, som udlejeren i første omgang betaler.

"Men det er ikke alle, der ville kunne overleve sådan noget. Vi ender nok med at skulle betale mange penge for det her i form af en huslejestigning," lyder det fra Sara Bernth.

Et af de mest absurde krav, ifølge hende, er udbygningen af handicaptoilettet. Det blev lavet, kort før butikken åbnede, men der mangler, ifølge reglerne, cirka fem centimeter i bredden, for at en kørestolsbruger kan vende ordentligt. Derfor skal en væg nu flyttes.

"Min svigerfar har sclerose og sidder i en kørestol, der er en af de største modeller på markedet, og han kan bruge toilettet uden problemer. Så det fungerer problemfrit i virkeligheden, men på papiret mangler der fem centimeter. Sådan noget bliver jeg tosset over, for man skaber problemer, der simpelthen ikke er der. Når det faktisk fungerer i virkeligheden, så kan det jo være ligemeget, om der mangler fem centimeter."

Hele renoveringen kommer til at koste mindst 450.000 kroner og vare mindst tre uger. Foto: Danni Paulsen

Hele renoveringen kommer til at koste mindst 450.000 kroner og vare mindst tre uger. Foto: Danni Paulsen

"Ekstremt dumt"

Sara Bernth Marcussen frygter, at konsekvensen af renoveringen ikke bare er mistet omsætning og en huslejestigning.

"Det er ikke bare de sandwiches, vi ikke ikke sælger, og de store ud-af-huset-ordrer, jeg har måttet sige nej til. Det er forfærdeligt i sig selv, for udbuddet i Aarhus er stort, så de kunder går jo bare et andet sted hen. Men det er også alle de kunder, der går forgæves og ikke gider komme en anden dag, fordi de tænker, at vi har lukket. Det kan løbe op i rigtig mange penge."

Bernth og Co har forgæves forsøgt at få dispensationer og har også holdt møde med kommunen. Ifølge Sara Bernth er problemet, får sandwichbutikken en ibrugtagningstilladelse med dispensationer, så vil den også gælde, hvis hun om en måned lukker, og der kommer en restaurant eller bar på adressen i stedet.

Og kommunen har forklaret, at der ikke kan skrives en klausul om, at der skal foretages en ny vurdering, hvis der kommer nye lejere.

"Det er ekstremt dumt, for der er jo kæmpe forskel på en sandwichbutik og en natbar. Men sådan var reglerne, sagde de, og der var ingen mulighed for dispensation. Gud, hvor er det dumt. Så vil man bare ikke se løsninger og være en smule fleksibel," sukker hun.

Men der er jo en standard for alle og regler, der skal overholdes. Er det ikke fair nok?

"Det er jo rigtigt, og det er svært at argumentere imod. Men der findes en virkelighed, hvor de regler slet ikke giver mening, og så bør det være muligt at kigge på de reelle forhold og ikke bare på reglerne," siger Sara Bernth, som undrer sig over, at kommunen ikke vil kigge ned og se på funktionaliteten i butikken.

"De kan komme ned og se med egne øjne, at man som handicappet sagtens kan bruge toilettet, og at det er totalt unødvendigt at flytte en væg fem centimeter. Når de selv gør en sag ud af det og bruger så meget tid på det, så burde de også have overskud til at kigge op fra papirerne og forholde sig til virkeligheden. Det går mig på. Var der det mindste, hvor vi generede folk, så var det helt fair, at der skulle gøres noget, men det her er altså spild af tid og penge. Der må være så meget andet, kommunen kan bruge sit krudt på."

Hykleriske politikere

Hun synes det bliver hyklerisk, når hun samtidig kan se politikere sige, at de vil hjælpe små erhvervsdrivende, gøre Aarhus attraktiv for erhvervslivet og arbejde for at undgå butiksdød.

"Det, vi oplever, er stik modsat, hvad politikerne ellers prædiker om erhvervsvenlighed i Aarhus. Alle de krav, der er i dag, gør det umådeligt svært overhovedet at starte en virksomhed som vores, og så kommer det her oveni. Den reklamering for en erhvervsvenlig kommune pisser mig faktisk lidt af," siger Sara Bernth, som sammen med husbonden og medejeren flere gange har overvejet at opgive.

"Vi har meget seriøst overvejet at lukke eller flytte, fordi det er for bøvlet. Men det er også svært, når man føler, man har været en succes med det, man brænder for, og man har glade, trofaste kunder. Og perfekte lokaler hænger ikke ligefrem på træerne i Aarhus, og findes de, så er de ikke ligefrem billige."

Publiceret 05 November 2019 14:45