Rie Skovgaard og Katrina Juul præsenterede deres nye serie på BogForum i BellaCenter. Foto: Finn Due Larsen

Rie Skovgaard og Katrina Juul præsenterede deres nye serie på BogForum i BellaCenter. Foto: Finn Due Larsen

Forfatterveninder udgiver ny læsetrænings-serie for børn

Mor og søn, Rie Skovgaard og Emil, har udviklet en ny læsetrænings serie i tæt samarbejde med hendes tidligere kollega og skoleveninde Katrina Juul

Af
Jørgen Brieghel

læsning Skolen sætter en forventning til, at et barn bruger 20 minutter på læsning hver dag, også i weekender og i ferier. Nogle gange er det bare lidt svært at finde lysten frem, måtte Rie Skovgaard erkende, og da hun stod med fjerde dreng i rækken der skulle til at lære at læse, og igen skulle starte med ”Ole og Ib der ser en ko ved en sø”, kunne hun mærke at motivationen manglede. Hendes søn Emil efterspurgte også et andet indhold.

Derfor havde de mange gode snakke om hvad der skulle til for at få lysten frem og resultatet er blevet til serien om ”Den lille zoolog”.

Den lille zoolog er læsetræning, skrevet med fokus på at barnet motiveres bedst ved at læse sammen med en voksen.

Et koncept som Rie og Katrina kalder en LÆS-SAMMEN serie. Hver bog indeholder afsnit i forskellige lix-niveauer, svarende til de forventninger der er til børn i 0., 1. og 2. klasse.

Derudover er der afsnit med tekst skrevet til den mere øvede læser. Det kan være en større søskende eller en voksen.

Bøgernes opbygning bryder dermed med den gængse børnebogsgenre og oplevelsen er at læsetræning bliver hyggelig tid sammen, med plads til fælles undren og grin.

Emil har været med

Ries søn, Emil på 7 år, har haft en meget stor rolle i tilblivelsen af bøgerne.

De første tre bøger er bygget op på samme måde. Læseren tager med den lille zoolog ud på en rejse. Her ser de et dyr, som barnet ud fra ledetråde selv skal gætte hvad er for et dyr.

Emil har valgt hvilke dyr bøgerne handler om, og det er også Emil der har fået ideen til at det i hver bog er barnet selv der skal gætte dyret ud fra ledetråde, derfor ses dyret ikke på bogens forside, og at det ikke må være for nemt at gætte.

”Selv om bogen er læst én gang, og dyret er gættet, så er bogen ikke ”brugt””, forklarer Rie.

”Emil har som nævnt selv valgt dyrene, og han synes det er sjovt at gætte hver gang. De dyr der er valgt til seriens første bøger er en giraf, en blåhval og en myre”

”Så vi er både i Afrika, dybt nede i havet og lige hjemme i baghaven”, fortæller Rie, der netop ser alsidigheden som det der gør det så skønt i børnehøjde.

Dyr i fremtiden

Her er ingen begrænsninger for hvor den lille zoolog kan møde dyr i fremtiden. Emil har også valgt at der til sidst i bogen skal være en quiz så man kan teste sin viden og dermed ende som noob eller zoolog. Og så er Emil inspiration til illustrationen af den lille lyshårede, glade zoolog med den blå skoletaske der elsker at tage på eventyr og få ny viden om dyr han møder. Da stregen til zoologen blev sat, havde Emil tabt sine fortænder, derfor har den lille zoolog ingen fortænder.

Bøgerne indeholder sjov og skæv viden, fortalt på en måde som vil overraske både voksne og børn, fortæller Rie og giver eksempler – Vidste du f.eks. at en blåhvals afføring er regnbuefarvet? Det skyldes den store mængde krill den spiser. Og en myredronning bider sine vinger af efter parring. Eller vidste du at en giraf renser både sin næse og sine ører med sin tunge? Den slags sjov viden er der masser af i bøgerne.

Debuterede i foråret

Rie Skovgaard og Katrina Juul, debuterede i foråret med ”Bogen om alting, ingenting, Emil og dragen”, der er en guide til hvordan voksne inddrage deres børn som medfortællere i fortællerleg. Guiden har fået gode anmeldelser fra bloggere, dansklærere, talepædagoger og læsere og er nu at finde på biblioteker over hele landet, og er desuden optaget i Pædagogisk Bogklub.

”Den lille zoolog” kan bestilles på www.forlaget-aksel.dk og købes hos online boghandlere samt udvalgte butikker.

Publiceret 22 November 2019 05:00