Camilla Grønnegaard Christoffersen er indehaver af Sundhedsværkstedet.

Camilla Grønnegaard Christoffersen er indehaver af Sundhedsværkstedet.

Det Gode Liv: "Jeg møder en del i mit arbejde, som udtrykker både glæde og frygt, når vi taler om december måneds fristelser"

Nyd nu julemaden uden dårlig samvittighed, men prøv samtidig at finde en god balance, lyder rådet i denne uges livsstilsklumme

Af
Camilla Grønnegaard Christoffersen

indehaver af Sundhedsværkstedet

KLUMME Åh, du dejlige december, så er du her igen. Julemåneden med nisser, hygge, gløgg, julelys og stemningsfuld musik er tiden, som rigtig mange glæder sig til.

Men det kan også være den tid på året, hvor de gode vaner bliver udfordret og smagsløgene fristet over evne. I løbet af december er der traditionelt flere sammenkomster med familie, kollegaer og venner, og de fleste er klar over, at det nemt kan betyde, at vi spiser noget mere, end vi plejer.

Og det er typisk mad med en høj kalorietæthed, det er julesmåkager, konfekt og den søde gløgg, der alle er med til at gøre det sværere at holde den sunde kurs.

Personligt møder jeg en del i mit arbejde, som udtrykker både glæde og frygt, når vi taler om december måneds fristelser, der på mange måder er et overdådigt tag-selv-bord af kalorier, fedt, sødt og salt.

Vi vil gerne kunne nyde det hele og være med til alt det hyggelige, også når det inkluderer æbleskiver, gløgg, konfekt og julefrokostmad. Det er trist at skulle sige nej til det hele, og spørgsmålet er derfor; hvordan finder man en god balance, hvor december kan nydes, uden at de elleve andre måneder skal bruges på afbetaling på kaloriekontoen?

Kroppen søger balance

Kroppen søger homøostase eller ligevægt, hvilket betyder, at så snart du indtager mad og drikke, starter kroppens fordøjelse. Når vi fylder kroppen med fed og tung mad, så bliver det en meget energikrævende proces at fordøje, og det gør, at man kan føle sig tung og dvask i timerne efter at have indtaget et stort måltid.

Al energien i kroppen går til at fordøje maden, og det er grunden til, at vi kan føle os trætte efter et stort måltid.

Din hjerne bliver til gengæld glad og tilfredsstillet af en ”god” smagsoplevelse, især når du spiser fede, salte og søde sager. Det er en af grundene til, at det er meget nemt at gøre de tomme, men meget velsmagende kalorier til en vane.

Den gode fornemmelse varer desværre ikke ret længe og bliver erstattet af en tunghed i kroppen, der endda kan være ledsaget af en snert af dårlig samvittighed.

Men ærlig talt, december skal jo nydes, og hvem vil være tvunget til at sige nej tak til det gode, der serveres til hyggelige julearrangementer? Det gælder om at nyde det og i stedet for tænke på, hvordan man undgår en masse kalorier, så vend tankerne til at fokusere på, hvordan du kan udvælge de mest lækre smagsoplevelser og indtage dem med måde.

Nydelse med omtanke

Det handler helt grundlæggende om at vælge det, du allerbedst kan lide, nyde det og spise med omtanke. Også i december gælder reglen om, at maven bliver som regel mæt før øjnene, så spis lidt langsommere og mærk efter, om der er plads til mere. Det er sjældent en god idé at sige ja tak til det hele på den store julebuffet, og det bedste råd er at vælge favoritterne og så gøre noget godt for sundheden de andre dage.

Sundhedsværkstedets bud på en sund salat i juleperioden med de mange søde, salte og fede fristelser.

Sundhedsværkstedets bud på en sund salat i juleperioden med de mange søde, salte og fede fristelser.

Efter en hyggelig julekomsammen med god mad er det en idé at overveje at spise let grøn mad i et par dage. Lav en fyldig salat og lad den udgøre hovedmåltidet. Ristede kerner, som mandler og boghvede, er lækre at drysse i en salat og giver en sund fylde og gode fedtstoffer. Efter en dag med tung julemad vil kroppen sætte stor pris på en lettere dag, og det giver en god balance.

Start dagen godt

De dage, du skal til julearrangementer og ved, at der højst sandsynligt bliver indtaget flere kalorier, end du strengt taget har brug for, er det en rigtig god idé at starte dagen med et sundt morgenmåltid med grød, frugt og nødder.

Du kan drikke en masse vand, og du kan overveje, at en gåtur i høj fart vil være med til at give dig et godt fundament for dagen, hvor du skal nyde med omtanke. God jul!

Det Gode Liv er en klumme. En klumme giver udtryk for skribenten/skribenternes egne tanker, erfaringer og synspunkter.

Opskrift

En mættende salat - også til julebordet

Ingredienser:

1 hvidkål

2 syrlige æbler evt. Granny Smith

3 friske figner

1 håndfuld nødder

1 håndfuld mynte og skovsyre

Dressing:

2 appelsiner

1 lime

Evt. lidt olivenolie

Sådan gør du: Snit hvidkålen meget fint og hæld det i en skål. De syrlige æbler skæres i tynde både, fignerne skæres i små firkanter og blandes i salaten. Derefter ristes en håndfuld groft hakkede nødder i lidt olie (evt. valnødder eller miks).

Lad dem nedkøle på et stykke bagepapir og tilsæt lidt salt. Appelsiner og lime presses og røres sammen til en dressing evt. tilsat lidt olie.

Denne salat er sprængfyldt med vitaminer (C, K og B), den indeholder sunde fedtstoffer, kostfibre, mineraler fra krydderurter.

Ydermere er salaten sammensat (med undtagelse af den femte grundsmag umami) med grundsmagene bitter (kål), sur (lime, skovsyre og æbler), sød (figner og appelsiner) og salt (salt fra nødderne). Samspillet i grundsmagene giver salaten en god smagsoplevelse. Tilsæt eventuelt avocado, hvis den skal udgøre hovedretten.

Publiceret 06 December 2019 13:09