De bedste plejetips til at få kvarterets grønneste græsplæne hele året rundt

Artiklens øverste billede
Foto: Stihl
Denne artikel er sponsoreret af

EFTERÅR

Riv løv og græsafklip sammen eller kør plæneklipperen hen over det

Riv større mængder græsafklip og løv sammen, og læg det under buske og i bede som ekstra næring og frostbeskyttelse – brug evt. en løvblæser, så bliver arbejdet lettere! Hvis man lader meget ligge tilbage, kan det kvæle græsset, så det mugner. Hvis der ikke er for meget løv eller græsafklip, kan man køre det over med plæneklipperen og lade det ligge som topdressing. Undtagelsen er løv fra bøge- og egetræer, som er med til at gøre jorden sur.

Brug topdressing, og efterså efter behov

Hvis du har ujævnheder i græsplænen, kan du bruge topdressing nu, men normalt gør man det i efteråret, hvor græsset har mere kraft til at vokse op gennem topdressinglaget. Man kan også efterså græsplænen i efteråret, hvis græsset stadig vokser.

Sidste klipning før vinteren

Så længe græsset vokser, kan man som regel klippe det. Hvis der har været meget fugtigt, er græsset dog sart, og det kan være bedre at vente med den sidste klipning indtil en dag, hvor der er lidt mere tørt. Hvis der er frostvejr, bør græsset ikke klippes, før der er blevet lidt varmere om dagen. Klip ikke kortere ned end 5 cm, da græsstrå er følsomme, hvis de er for korte. Men det er også vigtigt ikke at lade det blive for langt. Langt græs lægger sig ned og kvæler græsset under sig.

Giv efterårsgødning med PK-gødning (rig på kalium og fosfor)

Giv græsplænen en sidste omgang gødning, men ikke samme kvælstofrige gødning, som man bruger om sommeren. Det skal i stedet være såkaldt PK-gødning, som kun indeholder lidt eller (slet intet) kvælstof. Den indeholder i stedet fosfor (P) og kalium (K), som hjælper græsset med at modstå mos i efteråret. Mos fortsætter nemlig også med at vokse et stykke tid efter, at græsset er stoppet med at vokse i efteråret og begynder også at vokse tidligere end græsset i foråret. Brug af gødning i efteråret hjælper også med at forebygge sneskimmel, som spredes i fugtige miljøer, f.eks. under sneen, og kan forårsage, at store græsarealer går ud.

Foto: Stihl

VINTER

Giv kalk oven på sneen

Vinteren er et godt tidspunkt til at give græsplænen kalk for at øge pH-værdien, så mosset ikke tager overhånd. Et godt tip er at sprede kalk oven på sneen, fordi det gør, at kalken smelter ned i jorden sammen med sneen og fordeles godt. Ved for lav pH-værdi (=sur jord) vokser langt de fleste haveplanter (også græs) dårligere. En højere pH-værdi betyder til gengæld, at din græsgødning får bedre effekt fremadrettet i foråret og forebygger også, at mos, som vokser bedre i sur jord, trives.

Undlad at træde på græsset

Undlad at træde mere end højst nødvendigt på græsset om vinteren. Når græsset er i hvile, slides det lettere og risikerer at få skader.

FORÅR

Riv løv og grene sammen, og brug vertikalskærer efter behov

Når det bliver forår, og græsplænen er blevet tør, er det tid til at rive gamle blade og grene sammen. Rivningen hjælper også med at få luft ned til rødderne. Efter behov kan man bruge vertikalskæring for at fjerne alt det visne og døde materiale. Det er også effektivt mod mos. Sørg dog for at samle mosset forsigtigt, så sporerne ikke spredes i plænen.

Klip græsset, og brug gødning

Begynd at klippe græsset, når du kan se, at det begynder at vokse, men undgå at klippe mere end en tredjedel af højden, da græsset ellers let kan tørre ud og blive gult. Start på den højeste indstilling, og sænk højden gradvist. Når der er ca. 8 plusgrader, er det tid til at gøde med kvælstofrig plænegødning, så græsplænen får hjælp til at komme i gang efter vinterdvalen.

Bekæmpelse af mos

Hvis man har problemer med mos, gælder det om at fjerne selve årsagen til, at mosset har taget overhånd, ved at skabe et bedre miljø for græsset at vokse i. Mos trives i sure, næringsfattige og fugtige miljøer. Hvis man kun bruger midler til bekæmpelse af mos, som gør jorden mere sur, dør mosset ganske vist det første år, men du risikerer at skabe forudsætninger for, at mosset trives bedre på sigt, fordi den trives i næringsfattige miljøer med lavere pH-værdi. Hvis du bruger sådanne midler til bekæmpelse af mos, bør du være omhyggelig med at øge græsplænens pH-værdi eller efterfølgende bruge græsgødning, som indeholder kalk.

Når det gælder mosriver, risikerer selve rivningen at sprede mosset til andre dele af græsplænen. Hvis man i stedet gøder med en gødning, der indeholder kalk, og dermed ikke gør jorden sur, tørrer mosset ud samtidig med, at græsset gødes. Græsset vokser derefter op gennem det udtørrede mos, og der kræves ingen rivning.

Eftersåning og topdressing

Hvis græsplænen er for tynd i det eller har bare pletter eller meget mos, kan man efterså med græsfrø. Og husk at vande bagefter! Hvis du eftersår direkte på mosset og derefter vander, holder mosset på fugten ligesom en svamp. Det er også en god ide at bruge topdressing, hvis du vil udjævne ujævnheder og få en tættere og mere tørkerobust græsplæne. Topdressingen beskytter også, så fugle ikke spiser alle de frø, du lige har spredt.

Foto: Stihl

SOMMER

Klip ofte eller anskaf en robotplæneklipper

Klip græsplænen ofte eller anskaf en robotplæneklipper, som klarer arbejdet. Men igen gælder det: Klip aldrig mere end en tredjedel af højden på én gang. Hvis man ved, at der kommer til at blive tørt fremover, kan det være en god ide at lade græsset blive lidt længere, ved at justere plæneklipperens højde. Groft sagt er græsset cirka lige så langt under jorden som over jorden. Længere græsstrå indebærer derfor rødder, som strækker sig længere ned, hvilket beskytter græsset mod udtørring, da det som regel er fugtigere, jo dybere man kommer.

Læs mere om iMOW robotplæneklippere fra STIHL!

Vand meget og sjældent

Det er bedre at vande godt igennem nogle få gange end at vande lidt og ofte. På den måde søger græssets rødder nedad i jorden. Hvis man vander hele tiden, kan rødderne komme til at vende opad og tage skade. Det er også bedre at vande om aftenen eller morgenen, hvor der er mindre sandsynlighed for fordampning. Selvom græsplænen bliver gul og grim, dør græsset sjældent. Det kommer sig som regel igen, når regnen kommer, og bliver hurtigt atter grønt og fint.

Gød med kvælstofrig gødning hver 5. til 7. uge

Mange er i tvivl om, hvor meget man skal gøde. Et godt tip er hellere at gøde lidt og ofte end meget og sjældent. Halvér gerne mængden, og gød dobbelt så tit for at være på den sikre side. Optimalt bør der gødes med kvælstofrig græsgødning to til tre gange pr. sæson ca. hver 5. til 7. uge. Hvis du har gødet én gang i foråret, plejer det at være tid igen omkring sankthans. Ved sandjord er det ekstra vigtigt, da næringen lettere løber væk, når det regner. Normalt kan man godt gøde med kvælstofrig gødning, som fremmer græssets vækst, helt frem til sidst i august. Til gengæld kan mængden mindskes senere på sæsonen og i stedet udskiftes med PK-gødning, som forbereder græsset bedre på vinteren læs mere om PK-gødning nedenfor i efterårsafsnittet.

Foto: Stihl

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.