Husk at klippe hækken

Hække har mange funktioner i haven: De giver struktur i det åbne område, de beskytter mod vind, og de skaber en uforstyrret oase. Men for at hækken kan vokse sig tæt og busket, skal den klippes regelmæssigt.

Artiklens øverste billede
Denne artikel er sponsoreret af

Uanset hvad du skal lave i haven, er det vigtigt at have udstyret i orden. Hvis hækken er lang, kan klipningen være en hård opgave. Batteridrevne hækkeklippere fra STIHL er emissionsfrie og kendetegnede ved god ergonomi, lav vægt og høj effekt – det er både godt for dig, og for miljøet. Desuden er maskinerne støjsvage, og således sikrer du også nabofreden.

Hvornår skal hækken klippes?

Hvis hækken er nyplantet, er det bedst at vente med at klippe den, indtil den har fået den ønskede højde. I Danmark, hvor mange har enten bøge- eller ligusterhække, er en tommelfingerregel, at der skal klippes inden Sankthans, og så igen sidst på efteråret - sådan sikrer du din grønne væg et tæt udseende. Ved beskæringen er det kun de nye grene, der skal klippes af, så flest mulige knopper springer ud. På den måde får du en tæt hæk og god beskyttelse mod indsyn. Du kan forhindre, at de nederste grene taber bladene, ved at klippe hækken i A-form – ellers får de nederste grene for lidt lys.

For at beskytte fugle og fugleunger bør man ikke klippe hækken kraftigt fra 1. marts til 30. september. Man må dog godt foretage lettere skulpturklipning. Uanset datoen bør du altid tjekke hækken for dyreliv, før du begynder at klippe.

Sådan klipper du lige

Hvem kan foretage en nøjagtig vandret klipning over flere meter manuelt? For at sikre, at hækkens overkant er helt lige, kan du benytte et enkelt trick med at trække en snor langs hele hækkens længde lige over eller under den ønskede klippehøjde. Der kan benyttes træpinde eller metalstænger til at stramme og fastgøre snoren. Efter klipning fjernes snoren, og så kan arbejdet på hækkens sider begynde. Endnu et tip: Klip altid hækken i lange cirkelbevægelser fra bund til top.

Rengør kniven

Husk at spraye kniven med f.eks. STIHL Superclean, som effektivt løsner snavs, olie og harpiks på hækkeklipperens knive. Spray det på både under og efter hvert brug, og lad derefter maskinen køre lidt.

Har du også stået og balanceret på en stige?

Når du klipper høje hække, kan armene hurtigt blive tunge. Ved høje eller brede hække gør en stangehækkeklipper med justerbart klippehoved arbejdet lettere. Takket være det lange skaft står du altid solidt på jorden, og kan klippe hæk i højden. Et justerbart klippehoved giver også praktiske fordele ved lodret klipning eller arbejde tæt ved jorden.

Ryd op - også for plænens skyld

Efter hækkeklipning kommer naturligvis oprydningen. Hvis der ligger afklip på græsset, vil dette hæmme græssets vækst, og der kan opstå bare pletter. Det er en god ide at indsamle småafklip med det samme. Især de små blade fra en buksbom kan være vanskelige at fjerne fra jorden. Du kan forberede dig ved at lægge et stykke stof, fx et gammelt lagen, rundt om buksbommen. Afklippet falder således ned på lagenet og kan let transporteres væk. Et andet godt tip er at bruge en løvblæser til at samle hækafklippet – det gør både arbejdet lettere (og sjovere)!

Få mere god inspiration til havearbejdet og gør-det-selv-projekter i denne havetipsbrochure!

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.