Annoncørbetalt indhold

Få flotte gulve i sommerferien - Afhøvl selv!

Ofte når man snakker om af få afhøvlet et gulv, menes der egentlig en afslibning af gulvet. Forskellen er, at ved en afhøvling fjernes der 2-4 millimeter af træets overflade. Ved en afslibning fjernes kun det halve. Det lyder måske ikke umiddelbart som den store forskel, men det er det. En afhøvling vælger man derfor kun, hvis der er større skader på gulvet – dybe ridser, hakker, pletter af maling, lim mv. Eller hvis bredderne er blevet skæve eller er behandlet med fernis, lak eller maling. Ellers vil det som regel være nok med en afslibning. Men hvis gulvet er så ødelagt, at det er en afhøvling, der skal til, så kommer vi her med en guide til hvilke stadier, man skal igennem før man står med et smukt afhøvlet gulv.

Håndværksmæssig kunnen er nødvendig

Når man afhøvler et gulv skal man bruge en gulvafhøvlingsmaskine. Den er udstyret med skarpe knive, der bogstavelig talt høvler overfladen af træet. Derfor skal man også tænke sig grundigt om, inden man beslutter sig for at afhøvle et gulv selv. Det kræver langt mere håndværksmæssig kunnen end afslibning. Fordi der tages dobbelt så meget af gulvet, er det meget lettere at komme til at lave skader på gulvet, som er uoprettelige. Derfor kan det koste dyrt i sidste ende, hvis resultatet er, at der må et nyt gulv til. Er man usikker på, om det er noget, man kan klare, er det en god ide at få professionel hjælp i stedet. Der er dygtige gulvslibervirksomheder, der kan garantere dig et flot resultat.

Kan gulvet afhøvles?

Hvis man gerne vil prøve kræfter med afhøvlingen selv skal man lige sikre sig, at det gulv, man har, er et massivt plankegulv. Hvis det er et lamelgulv kan det ikke klare en afhøvling. Grunden er, at hele slidlaget, eller det meste af det vil forsvinde under afhøvlingen. Et parketgulv kan heller ikke afhøvles, da det er lavet af hårde trætyper.

Afhøvlingsprocessens faser

  1. Når man afhøvler et gulv støver det meget. Derfor skal det rum, der skal behandles tømmes fuldstændig. Også billeder og lamper skal væk.
  2. Der skal afdækkes grundigt ind til tilstødende rum. Hæng tætsluttende plast op i døråbninger.
  3. Alle paneler samt fejelister fjernes. På den måde kan man komme ind til alle rummets kanter.
  4. Når man er nået så langt, skal der lejes maskiner. Alle de forskellige maskiner, der skal bruges kan lejes i de fleste større byggemarkeder. Personalet ved ofte, hvilke der skal bruges og, hvordan de bruges, så det er en god ide at få så meget viden ud af personalet som muligt. Man skal naturligvis leje en gulvafhøvlingsmaskine, men i tillæg skal man også bruge en stor gulvslibemaskine, da gulvet også skal slibes flere gange efter afhøvlingen. Derfor skal man have slibepapir i forskellige grovheder/finheder. Spørg personalet, hvad der er nødvendigt. Ud over de store maskiner skal man bruge mindre maskiner til at slibe kanter, hjørner og dørtrin.
  5. Nu skal gulvet afhøvles, så det bliver helt jævnt. Har man ikke prøvet at brugen en afhøvlingsmaskine før, så start i et værelse fremfor i stuen. Eller start i det hjørne, som alligevel vil være dækket af en sofa eller et løst tæppe. Det kræver som nævnt en vis kunnen at håndtere afhøvlingsmaskinen og, der kan let ske skader, der ikke sådan kan skjules eller udbedres.
  6. Efter afhøvlingen skal gulvet afslibes tre gange så det bliver helt glat og fint. Først skal der bruges slibepapir med en meget grov korn – omkring 16 til 20. Den anden afslibning skal foretages med et finere slibepapir – korn 40 til 60. Den sidste omgang med slibemaskinen skal ske med korn 80 til 120. Så skulle gulvet gerne være helt silkeglat og jævnt i overfladen.
  7. Herefter skal gulvfladen mættes eller beskyttes af en efterbehandling.