Hvordan dækker dine forsikringer VVS-arbejdet?

Forestil dig, at du har fået en større vandskade. Det er i sig selv en ubehagelig overraskelse. Forestil dig så, at vandskaden er opstået som følge af et stykke dårligt udført VVS-arbejde, som du har hyret og betalt nogle mennesker for at udføre. Endnu en grim overraskelse. Men forestil dig så, at din forsikring nægter at dække skaden, fordi de folk, du havde hyret, ikke var autoriserede. Det er typisk både en ubehagelig og meget dyr overraskelse.

Ovenstående er desværre ikke en usædvanlig situation. Og rigtig mange forbrugere kommer i klemme ved at anvende en eller flere uautoriserede VVS’ere.

Før du påbegynder et VVS arbejde

Når du antager et VVS-firma, bør du altid indhente VVS tilbud først, så du har formalia på plads. Indhent gerne flere tilbud, så du kan sammenligne priser og få det bedste tilbud.

Accepter kun tilbud fra autoriserede håndværkere – også selvom du måtte modtage bedre tilbud fra en eller flere uautoriserede VVS installatører.

Der er mange grunde til, at du bør få en autoriseret VVS installatør til at udføre VVS arbejdet for dig. For det første er der en lang række opgaver, som du eller andre uautoriserede slet ikke selv må foretage, herunder alle nye VVS-installationer samt alle former for indgreb i faste vand- og afløbsinstallationer.

For det andet giver det dig en større tryghed, når det er en autoriseret installatør, som har udført arbejdet for dig.

Brug altid og uden undtagelse en autoriseret VVS installatør

Der er som nævnt mange og vægtige grunde til at benytte sig af et autoriseret VVS firma, når du for eksempel skal have installeret nyt badeværelse, skiftet rør eller repareret installationer i køkkenet. Du undgår i vidt omfang fejl, og du sikrer, at alt arbejdet er udført korrekt og i overensstemmelse med gældende lovgivning. Det er nemlig dig som hus- eller ejendomsejer, der bærer ansvaret for, at dine installationer er lovlige.

Med en autoriseret VV installatør undgår du således som altovervejende udgangspunkt at stå i en situation, hvor arbejdet skal laves om.

Antager du derimod en uautoriseret VVS’er, vil hans arbejde (udover at være ulovligt) ydermere kunne skabe problemer for de autoriserede håndværkeres arbejde efterfølgende – for eksempel hvis du skal have lavet noget andet arbejde i samme lokale, eller eventuelt skal have repareret fejl efter den første håndværker.

Men én af de absolut tungestvejende grunde til at vælge et autoriseret firma er, at din forsikring vil dække eventuelle skader efterfølgende. Din forsikring dækker derimod ikke skader, når arbejdet er udført af en uautoriseret VVS installatør.

Det er nemt at tjekke, om VVS-firmaet er autoriseret eller ej. Alle autoriserede firmaer har nemlig et autorisationsnummer. Du kan desuden også kontakte Sikkerhedsstyrelsens Autorisationsregister for at tjekke, om virksomheden har autorisation.

Hvilken forsikring dækker skader?

Sker der skader i din ejendom, vil det typisk være din husforsikring, som dækker skaden.

Er du i gang med at bygge, vil de skader, der opstår under byggeriet, eventuelt også kunne være dækket under håndværkerens forsikring. Det er dog langt fra sikkert, og har du ikke selv en forsikring, der dækker, bør du straks få tilbud på din forsikring på forsikringsportalen. Det er en post i budgettet, du ikke må spare væk.