Lav mad med råvarer fra din egen køkkenhave

Bæredygtighed og økologi fylder mere og mere på dagsordenen i takt med, at klimaforandringerne på kloden kommer til at fylde mere i folks bevidsthed. I denne forbindelse bliver der blandt andet snakket om at fragte råvarer rundt på kloden i mindre grad en tidligere, da det i særligt høj grad er sådanne processer, der er medvirkende til at forurene og udlede unødig CO2. Vil du gerne leve i overensstemmelse med disse tanker, kan du vælge at etablere en køkkenhave og begynde at lave med dine egne råvarer.

Mulighederne overrasker

Fordi vi er så vant til, at råvarer – med hvad der synes som lethed – transporteres rundt i verden, kan det nemt forekomme som noget af en begrænsning, hvis man pludselig skal vænne sig til, at alle ens råvarer (eller de fleste af dem) skal komme fra egen køkkenhave. Men faktisk vil de mange muligheder, der alligevel er nok overraske de fleste. Det handler i høj grad om at indstille sig på at begynde at spise mere sæsonbaseret og at tænke mere kreativt med det, man har. En klassisk omgang boller i karry er eksempelvis ikke uden for rækkevidde, bare fordi man prioriterer at bruge råvarer fra egen køkkenhave i sin madlavning. En boller i karry opskrift er ikke altid den samme, og der findes en del variationer.

Sådan får du en god køkkenhave

En god køkkenhave er ikke en af den slags ting, der kommer på en enkelt dag. Vil man gerne have en køkkenhave, man virkelig kan bruge til noget med råvarer, man for alvor kan inkorporere i sin madlavning, vil det altid tage tid. Første skridt er selvfølgelig at gøre plads til køkkenhaven et sted i haven. Du kan lade køkkenhavens størrelse og udformning være op til havens størrelse, men hav også plantemulighederne med i dine overvejelser, når du planlægger.

Enhver køkkenhave uanset størrelser starter samme sted; med at de forskellige frø sås. Inden da bør du overveje, hvilke råvarer du ønsker dig, og hvor mange af hver slags du ønsker dig. Du bør ydermere sætte dig ind i, hvordan og hvornår de enkelte typer frø skal sås. På den måde kan du sikre dig den mest vellykkede mulige køkkenhave med alle de forskellige råvarer, du drømmer om.

Det kræver øvelse

Selvom det måske for nogen kan forekomme temmelig simpelt at skabe og pleje en køkkenhave, vil man som nybegynder hurtigt opdage, at en vellykket og sund køkkenhave kræver mere end som så. Det kræver øvelse og forståelse at få nogle rigtig gode råvarer, men starter man i det små og udvider køkkenhaven, som man synes, man kan magte opgaven, kan alle blive gode til at passe en køkkenhave.

Det bedste tip er nok at sørge for at få undersøgt sagen grundigt på forhånd og læse gode tips og guides. På den måde undgår du at løbe ind i for mange problematikker og bump på vejen som kan virke demotiverende og som spild af din tid i hverdagen. Tænk på, at du gør både planeten og dit helbred en tjeneste.