Sådan beskytter du din computer imod virus og hackere

Mange danskere oplever fortsat at deres computere får virus eller bliver hacket. En virus kan forstyrre computerens funktioner, slette eller beskadige data. En hacker kan kigge på dig gennem dit webcam Du kan dog gøre noget for at undgå, at du kommer til at stå i den situation.

Hvad er virus?

En virus på computeren er et menneskeskabt lille computerprogram. Virussen er i de fleste tilfælde lavet til at ødelægge eller forstyrre noget. Derfor er den til stor gene for ejeren af computeren. Virussen ødelægger måske vigtige filer eller forstyrrer funktioner på computeren så brugervenligheden forværres markant. Der er også en type af computervirus som låser en masse data og opkræver penge for at opløse dem igen.

Sådan får du virus

Spredning er et kendetegn for vira. Det spreder sig fra computer til computer gennem internettet ved reklamer og downloads. Det spreder sig også via e-mail, f.eks. ved spam og uønskede reklamer. Det er oftest som vedhæftede filer, derfor er det vigtigt ikke at filer fra personer man ikke kender. Dette er dog nemmere sagt end gjort. Disse sendes også via Facebooks Messenger. Det er set at personer har modtaget virus fra intetanende venner herover.

Sådan beskytter du din computer

Du kan derfor ikke selv være sikker på ikke at modtage og åbne virus på din computer. Den bedste måde at undgå at være den uheldige ejer at en computer med virus er ved at have beskyttelse på din computer. Ved at købe antivirus program er din computer sikret. Der findes mange på markedet til forskellige priser, du kan endda købe en med en Wupti rabatkode. Du skal dog sørge for altid at holde computeren opdateret. Der laves nye vira hver dag.

Sikkerhed og tryghed når du handler online

Denne beskyttelse er vigtigere som aldrig før. Nethandel er blevet vanvittigt populært, og med god grund. Det store marked med online handel har både negative og positive sider. Du kan nu bestille mad, købe en emhætte og nye sko. Du taster dine kortoplysninger ind flere gange ugentligt og beskyttelse af din computer er derfor essentiel. Med antivirus som for eksempel Northguard, får du mere sikkerhed og tryghed i din færden online. Ud over ultimativ beskyttelse af vira, får du firewall og blokering af onlineregistrering når du handler eller er på netbank.

 

Beskyt dig og din familie imod hackere

De fleste computere har et webcam og selvom du måske aldrig bruger det, kan hackere have glæde af denne lille funktion. Hacking af webcams er blevet populært for kriminelle hackere. De tager billeder eller filmer dig, uden du ved det. De bruger disse til f.eks. at fange dig i ubehagelige eller pinlige situationer og derefter afpresse dig. Hackere kan også bruge dit webcam til at stalke intetanende børn og voksne. Udover et antivirus program, kan du sikre at andre ikke kigger med, når du eller din familie benytter computeren manuelt. Dette gøres nemt ved at sætte et stykke sort tape eller lignende foran familien webcams.